MOSKVA

Navaljni iz zatvora tvrdi da se suočava s optužbama koje bi ga mogle poslati na doživotnu robiju

Na temelju tih optužbi bi mogao biti osuđen na dodatnih trideset godina zatvora

Navaljni se oglasio. Fena

FENA

26.4.2023

Zatvoreni ruski opozicioni lider Aleksej Navalni izjavio je u srijedu da se suočava s novim optužbama za ekstremizam i terorizam koje bi ga mogle ostaviti doživotno iza rešetaka, dok vlasti pripremaju teren za novo suđenje protiv ovog poznatog kritičara Kremlja, navodi AP.

Navalni tvrdi da je pod istragom zbog optužbi za terorizam koji je navodno počinio iz zatvora.

Na temelju tih optužbi bi mogao biti osuđen na dodatnih trideset godina zatvora. Detalji optužbe za terorizam nisu poznati, a danas bi trebalo početi njegovo saslušanje na ruskom okružnom sudu.

Ovaj kritičar Kremlja već služi 11 i pol godina zatvora pod optužbama za prevaru i nepoštivanje suda.

U komentarima koje su njegovi pomoćnici objavili na Twitteru, najnovije optužbe je nazvao "apsurdnim".

- Iznijeli su apsurdne optužbe kojima mi prijete sa 30 godina zatvora. Da ja, koji se nalazim u zatvoru, činim teroristička djela - poručio je Navalni.

Putinov kritičar trenutno se nalazi u strogo čuvanoj kaznenoj koloniji IK-6 u Melehovu, oko 300 kilometara istočno od Moskve.

Ruski istražitelji su potvrdili kako je još jedanaest osoba također stavljeno na "međunarodnu potjernicu" u vezi sa slučajem povezanim s Navalnim.

Navalni je video linkom iz zatvora tokom saslušanja rekao da bi optužbe za ekstremizam koje je odbacio kao "apsurdne" mogle da ga osude na zatvorsku kaznu od 30 godina.

Njegov odani saveznik Ivan Ždanov rekao je da istražitelji pokušavaju povezati optužbe za terorizam protiv Navalnog s bombaškim napadom u kojem je ranije ovog mjeseca ubijen poznati ruski vojni bloger.

Navalni (46), koji je razotkrio zvaničnu korupciju i organizirao masovne proteste protiv Kremlja, uhapšen je u januaru 2021. godine po povratku u Moskvu nakon što se u Njemačkoj oporavio od trovanja nervnim agensima za koje je okrivio Kremlj.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.