RUSIJA

Pristalice Navaljnog okupljaju se za Valentinovo uprkos upozorenjima o hapšenju

Navaljni je uhapšen prošlog mjeseca po povratku iz Njemačke nakon liječenja zbog trovanja

Planiraju održati okupljanja širom Rusije tokom kojih će u mjestima u kojima žive zapaliti svijeće. Samantha Berkhead / MT

A. M.

14.2.2021

Pristalice žestokog kritičara Kremlja i opozicionog političara Alekseja Navaljnog (Navalni) planiraju održati okupljanja širom Rusije tokom kojih će u mjestima u kojima žive zapaliti svijeće, uprkos upozorenjima da bi mogli biti uhapšeni.

Navaljnijevi saveznici proglasili su svojevrstan moratorij na ulična okupljanja do proljeća pošto je policija u proteklih nekoliko sedmica uhapsina hiljade ljudi koji su protestima izražavali nezadovoljstvo zbog hapšenja i zatvaranja ruskog opozicionog političara.

No, ipak žele da njegovi sunarodnjaci iskažu solidarnost s Navaljnim tako što će se na Valentinovo navečer okupiti ispred svojih domova na 15 minuta te će pritom upaliti svjetla na mobitelima i u dvorištima postaviti upaljene svijeće u obliku srca.

Ruski predsjednik "Vladimir Putin utjelovljuje strah, a Navaljni utjelovljuje ljubav. Zbog toga ćemo mi pobijediti", napisao je na Twitteru Leonid Volkov, jedan od bliskih Navaljnijevih saveznika, pozivajući ljude na okupljanje. 

Uhapšen u januaru

Navaljni je uhapšen prošlog mjeseca po povratku iz Njemačke nakon liječenja zbog trovanja. Mnoge zapadne zemlje vjeruju da se radilo o nervnom otrovu. U zatvoru je završio 2. februara zbog kršenja uslovne kazne, a sam je kazao da je riječ o izmišljenoj optužbi.

Za pokušaj trovanja krivi Putina, a zapadne zemlje razmatraju nove sankcije protiv Rusije. Kremlj negira bilo kakvu umiješanost u trovanje Navaljnog.

Istovremeno je ruska aktivistica pozvala žene da u nedjelju poslijepodne formiraju ljudski lanac u pješačkoj zoni u Moskvi u znak podrške Navalnijevoj supruzi Juliji, kao i ostalim ženama koje su tokom protesta doživjele policijsko nasilje.

Više od stotinu žena, uglavnom u dvadesetim i tridesetim godinama, u središtu Moskve napravilo je ljudski lanac uprkos jakoj hladnoći i vjetru. U rukama su držale bijelu vrpcu dugu više od 100 metara.

Pritom nije bilo hapšenja ni sukoba s policijom. Još jedan manji lanac formiran je u Sankt Peterburgu, drugom po veličini ruskom gradu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.