TUŽNE VIJESTI

Dva ukrajinska fudbalera poginula u ruskoj invaziji

Život izgubili Vitali Sapilo i Dmitri Martinenko

Civili snose najveći teret oružanih sukoba. ANADOLIJA

A. V. / Anadolija

2.3.2022

Dva ukrajinska fudbalera poginula su u rusko-ukrajinskom ratu, saopćila je u utorak Svjetska unija igrača (FIFPRO), prenosi Anadolu Agency (AA).

- Naše misli su sa porodicama, prijateljima i saigračima mladih ukrajinskih fudbalera Vitalija Sapila (21) i Dmitra Martinenka (25), prve fudbalske žrtve u ovom ratu", objavio je FIFPRO na Twitteru.

Sapilo, bivši omladinac kluba Karpati Lviva, poginuo je u sukobu u blizini Kijeva, potvrdio je njegov klub 26. februara.

U međuvremenu, vezni igrač Gostomela Dmitro Martinenko je navodno ubijen zajedno sa svojom majkom u njihovom stanu kada je zgradu bombardovala ruska vojska.

Ruska vojna operacija u Ukrajini u srijedu je ušla u sedmi dan, a civili snose najveći teret oružanih sukoba.

Iz Ujedinjenih nacija saopćeno je da je od početka ruskog napada u Ukrajini ubijeno najmanje 136 civila, među njima 13 djece, a ranjeno 400.

Uporedo s tim proteklih dana iz Ukrajine u susjedne države izbjeglo je blizu 680.000 ljudi.

Zapadne države odgovorile su sankcijama prema Rusiji, a ta zemlja je dodatno izolovana nakon što je avionima njenih kompanija zabranjeno letenje u evropskom i kanadskom zračnom prostoru, dok je određen broj ruskih banaka izbačen iz međunarodnog bankarskog sistema SWIFT.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.