MJERE DJELUJU?

Sankcionisani ruski milijarder dao ostavku u nadzornom odboru turističkog giganta TUI-a

Rekao je da nema "apsolutno nikakve veze s pojavom trenutne geopolitičke napetosti" i da ne razumije zašto mu je EU uvela sankcije

Aleksej Mordašov. Agencije

N. Aj. / AFP

2.3.2022

Ruski milijarder Aleksej Mordašov podnio je danas ostavku u nadzornom odboru najvećeg svjetskog turističkog operatera TUI nakon što je pogođen sankcijama EU zbog invazije Moskve na Ukrajinu.

Mordašov, glavni dioničar TUI-a, podnio je ostavku "odmah", navodi se u saopćenju njemačke grupe, prenosi AFP.

- Cilj sankcija EU je spriječiti Mordašova da otuđi svoje udjele u TUI-ju i da ostvari bilo kakav prihod ili dobit od svoje investicije - saopćila je kompanija.

EU je u ponedjeljak dodala Mordašova na svoju listu osoba koje će biti sankcionirane zbog njihovih bliskih veza s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom kao odgovor na rusku invaziju na Ukrajinu.

Onima koje sankcije obuhvataju zamrznuta je imovina i zabranjena putovanja.

Mordašov, metalski magnat i jedan od najbogatijih ljudi u Rusiji, dioničar je TUI-ja oko 15 godina i ima 34 posto udjela u grupi preko svoje kompanije Unifirm Ltd.

On je prvi put prošle godine povisio svoj udio na više od trećine nakon dokapitalizacije grupe dok je pokušavala da se oporavi od štete koju je nanijela pandemija Covid-19.

TUI je u srijedu pokušao da se distancira od mjera poduzetih protiv Mordašova.

- Sankcije EU odnose se na gospodina Mordašova kao osobu, a ne na TUI AG, u kojoj je on dioničar. U tom smislu, ove sankcije protiv dioničara nemaju utjecaja na kompaniju u kojoj on posjeduje dionice - navodi se.

U izjavi od ponedjeljka, Mordašov, koji je također veliki dioničar ruske čelične grupe Severstal, rekao je da nema "apsolutno nikakve veze s pojavom trenutne geopolitičke napetosti" i da ne razumije zašto mu je EU uvela sankcije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.