DIPLOMATSKI NAPORI

Makron razgovarao sa Zelenskim: Teme bile razgovor sa Putinom i humanitarna situacija

Francuski predsjednik je ponovio apsolutnu nužnost izbjegavanja bilo kakvog napada na integritet ukrajinskih civilnih nuklearnih postrojenja

Emanuel Makron i Volodimir Zelenski. Avaz

H. J. I.

6.3.2022

Francuski predsjednik Emanuel Makron (Emmanuel Macron) razgovarao je u danas s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim i obavijestio ga o svom ranijem razgovoru s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

- Predsjednik Republike razgovarao je s predsjednikom Zelenskim o svom današnjem pozivu s predsjednikom Putinom, tokom kojeg je ovaj dao saglasnost da se zajednički napori poduzmu na temelju preporuka Međunarodne agencije za atomsku energiju kako bi se osigurala sigurnost nuklearnih elektrana u Ukrajini- stoji u saopćenju Elizejske palače.

Francuski predsjednik Makron izrazio je ozbiljnu zabrinutost zbog nuklearne sigurnosti tokom razgovora s predsjednikom Vladimirom Putinom ranije danas.

U svom razgovoru sa Zelenskim, Makron je "ponovio apsolutnu nužnost izbjegavanja bilo kakvog napada na integritet ukrajinskih civilnih nuklearnih postrojenja".

Prema saopćenju Elizejske palače, razgovaralo se i o humanitarnoj situaciji, a Makron je rekao Zelenskom da će posvetiti "veliku pozornost potrebama Ukrajine i da će Francuska nastaviti povećavati svoju potporu u ovom području".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.