NATO U AKCIJI

Oko Ukrajine kruži špijunski avion sa opremom za prisluškivanje

Ako su podaci ukrajinskog Ministarstva obrane tačni, Rusi su u Ukrajini do sada izgubili 44 aviona i 48 helikoptera

Oko Ukrajine kruži Boeing Rivet Joint. Agencije

A. Č. / Slobodna Dalmacija

7.3.2022

Vikend je za rusku avijaciju u Ukrajini prošao uz značajne gubitke. 

Oborena su im dva lovca bombardera Su-34, dva jurišnika za blisku podršku Su-25, jedan lovac bombarder 4+ generacije Su-30SM, dva borbena helikoptera Mi-24/35, dva transportna Mi-8 i jedan manji izviđački dron Orlan 10 čija se cijena kreće između 90.000 i 120.000 dolara, piše Slobodna Dalmacija.

Ako su podaci ukrajinskog Ministarstva obrane tačni, Rusi su u Ukrajini do sada izgubili 44 aviona i 48 helikoptera. Uz njih, na Twitteru se dnevno mogu naći video snimke uništenih ruskih oklopnih i drugih vozila.

Rusi su proteklih nekoliko dana proveli u regrupiranju i dopuni svojih brigada minicijom i dodatnim teškim naoružanjem. Čak i na društvenim mrežama vidljiva su vozila s taktičkim balističkim raketama SS-21 Tačka i hipersoničnim raketama kraćeg dometa Iskander.

Rusi se prema Ukrajini povremeno kreću u spektakularno dugim kolonama, kao što je ona koja je zastala na putu prema Kijevu, duga 64 kilometara. 

Pilotima američkih jurišnih aviona A-10 Thunderbolt širom svijeta od takvog prizora suze idu na oči. Ne postoji ništa ranjivije od kolone vozila koja je zapela, ali Ukrajina Thunderbolte, a neće dobiti ni NATO-ove MiG-ove koji su zaostali iz sovjetskih vremena. 

Što ne znači da NATO nije i aktivno ušao u obranu Ukrajine, iako to niko do sada nije baš tako deklarirao.

Na granici Ukrajine kružio je jedan američki Boeing KC-135R Stratotanker. AFP

U trenutku pisanja ovog teksta, na granici Ukrajine kružio je jedan američki Boeing KC-135R Stratotanker, a iznad Poljske njegov nizozemski kolega, također višenamjenski tanker Airbus A 330-243MRTT. 

Prema dostupnim informacijama, u tom području proteklih su se dana kretali F-35 Lightning i to leteći u STEALT modu, dakle bez radarskog reflektora kojeg inače nose na sebi kako bi drugim kontroli leta i drugim avionima u zračnom prostoru olakšali navigaciju.

Navodno su ti avioni čak i ulazili u ukrajinski zračni prostor. No, važnije od tankera je Bombardier Challenger 650 koji patrolira u Rumunjskom zračnom prostoru, od Crnog Mora, pa sve do tromeđe Mađarske, Ukrajine i Rumunjske. 

Ako zanemarimo dvije „leteće tvrđave“ B-52 Stratofortres koje su su kruzile istočno od Rumunjskog grada Buzaua, tu se nalazi i Boeing RC 135W Rivet Joint.

Riječ je o izviđačkom avionu sa sofisticiranom opremom za prisluškivanje i geolociranje komunikacija u svakom radio-spektru. Osim članova posade, ovaj avion uvijek ima i obavještajnog časnika i časnika za elektronsko djelovanje.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.