ANTALIJA

Sastanak Lavrova i Kulebe danas u Turskoj, šef ukrajinske diplomatije stigao s "ograničenim očekivanjima"

Putovanjem u Antaliju Lavrov je prvi puta izašao iz Rusije od početka ruske agresije na Ukrajinu 24. februara

Dmitro Kuleba i Sergej Lavrov. Twitter

E. Ć.

10.3.2022

Turska će danas biti domaćin sastanka šefova ruske i ukrajinske diplomatije Sergeju Lavrovu i Dmitru Kulebi (Dmytro). Bit će to njihov prvi susret otkako je počela ruska invazija na Ukrajinu.

Njih će dočekati ministar vanjskih poslova Turske Mevlut Čavušoglu (Cavusoglu) u Antaliji, popularnom ljetovalištu među ruskim turistima. Inače, i Lavrov i Kuleba su sinoć stigli u Tursku.




Turski predsjednik Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdogan), koji ojačava napore medijacije od početka krize, ocijenio je u srijedu da “Turska može istovremeno razgovarati i s Ukrajinom i s Rusijom”.

- Radimo na tome da se izbjegne da se kriza pretvori u tragediju - naglasio je Erdoan, prenosi Hina.

Kuleba je u srijedu u video snimiku na Facebooku rekao da će učiniti sve kako bi pregovori bili što je moguće učinkovitiji, istovremeno rekavši kako ima “ograničena očekivanja”. 

- Nemam velike nade ali napravit ćemo sve kako bismo izvukli maksimum. Sve će ovisiti o instrukcijama koje je Lavrov dobio prije susreta - rekao je Kuleba.

Putovanjem u Antaliju Lavrov je prvi puta izašao iz Rusije od početka ruske agresije na Ukrajinu 24. februaru.

Turska, članica NATO-a, saveznica je Ukrajine ali želi održati i odnose s Rusijom o kojoj uvelike ovisi kada se radi o turizmu i opskrbi pšenicom i energentima.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.