ITALIJA

Zaplijenjena ogromna jahta ruskog oligarha Andreja Meljničenka

Meljničenka je Evropska unija sankcionisala 9. marta u okviru proširenih kaznenih mjera protiv ruskih oligarha

Andrej Meljničenko. Avaz

Z. K.

12.3.2022

Italijanske vlasti su navodno zaplijenile ogromnu jahtu ruskog oligarha Andreja Meljničenka, navodi CNN, pozivajući se na saopćenje italijanske finansijske policije.

U saopćenju Financijske policije navodi se da je brod, nazvan SY A, vrijedan oko 530 miliona eura i da se nalazi u skladištu u sjeveroistočnoj luci Trst. 

Meljničenko se obogatio na uglju i đubrivu. Vjeruje se da je SY A, što znači "jedrilica A", jedna od najvećih superjahti na svijetu.

Meljničenka je Evropska unija sankcionisala 9. marta u okviru proširenih kaznenih mjera protiv ruskih oligarha. Prema EU, on je vlasnik najvećeg proizvođača đubriva EuroChem Group i kompanije za ugalj SUEK.

U odluci Savjeta EU, kojom su odobrene sankcije Melničenku, navedeno je da su se on i još 36 poslovnih lidera sastali sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom nakon što je invazija na Ukrajinu počela da razgovara o potencijalnom ekonomskom uticaju sankcija EU i SAD.

Prošle sedmice italijanska policija zaplijenila je vile i jahte vrijedne 143 miliona eura od pet ruskih tajkuna koji su stavljeni na listu sankcija.

Policijske operacije bile su dio koordinisane akcije zapadnih država kako bi se kaznili bogati ruski državljani povezani sa predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom, podsjeća Reuters.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.