AMERIČKI MILIJARDER

Soroš: Ruska invazija je označila početak trećeg svjetskog rata

Putin ima iskrivljenu percepciju uloge Rusije u svijetu. Čini se da vjeruje kako ruski narod treba cara kojeg će slijepo slijediti, ističe on

Džordž Soroš i Vladimir Putin. Avaz

E. Ć.

14.3.2022

Američki milijarder i filantrop Džordž Soroš (George Soros) objavio je u austrijskom "Der Standardu" komentar pod naslovom "Vladimir Putin i opasnost trećeg svjetskog rata". 

Soroš je naveo kako je ruska invazija na Ukrajinu 24. februara označila početak trećeg svjetskog rata koji ima potencijal uništiti civilizaciju. 

On piše da je invazija uslijedila nakon dugotrajnog sastanka ruskog predsjednika Vladimira Putina i kineskog lidera Si Đinping (Xi Jinping) 4. februara, na dan početka proslave kineske lunarne nove godine i Zimskih olimpijskih igara u Pekingu.

- Na kraju tog sastanka njih dvojica objavila su pažljivo sastavljenu izjavu od 5000 riječi u kojoj proglašavaju blisko partnerstvo između njihove dvije zemlje - istakao je Soroš, koji se u svom tekstu za austrijski Standard u posebnom fokusu držao bliskost Rusije i Kine.



Đinping Putinu dao "carte blanch" za napad

Soroš navodi kako ga je iznenadilo to što se činilo da je Đinping Putinu dao "carte blanch" da napadne i povede rat protiv Ukrajine.

- Mora biti vrlo uvjeren u to da će njegova potvrda za doživotnog vladara Kine kasnije tokom godine biti obična formalnost. Nakon što je svu moć koncentrirao u svojim rukama, Si je pažljivo osmislio scenarij koji ga stavlja u ravan s Mao Zedongom i Deng Điaopingom.

Nakon što je dobio Đinpingovu podršku, Putin je nevjerojatnom brutalnošću krenuo u realizaciju svog životnog sna. Sada star gotovo 70 godina, Putin smatra da ako želi ostaviti trag u ruskoj povijesti, to mora biti sada ili nikada.

Međutim on ima iskrivljenu percepciju uloge Rusije u svijetu. Čini se da vjeruje kako ruski narod treba cara kojeg će slijepo slijediti. To je sušta suprotnost demokratskom društvu, to je vizija koja iskrivljuje "rusku dušu", emocionalnu do sentimentalnosti - navodi Soroš.

Nekada lukavi KGB-ovac se potpuno promijenio

Soroš ističe da ne poznaje Putina lično, ali da je pratio njegov uspon, te da je svjestan njegove nemilosrdnosti. Također je naveo kako se čini da se ovaj "nekada lukavi KGB-ovac" u posljednje vrijeme promijenio da je razvio "fiks-ideju", izgubivši dodir sa stvarnošću.

Američki milijarder je imao samo riječi hvale za Ukrajince i njihov otpor. Naglasio je kako je ruska vojska mnogo slabija nego što se misli, te da bi Ukrajina uz pomoć Zapada mogla pobijediti.

- Putin baca cijelu rusku vojsku u bitku i ignoriše sva pravila ratovanja, ne samo ono o neselektivnom bombardiranju civila. Od tada su pogođene brojne bolnice. Rusija bi vrlo lako mogla izgubiti rat. I SAD i Evropska unija šalju odbrambeno oružje Ukrajini, a u toku su i napori za kupovinu borbenih aviona MiG ruske proizvodnje, s kojim su ukrajinski piloti upoznati. To bi moglo napraviti veliku razliku - poručio je Soroš.

Ovaj američki milijarder je u tekstu za austrijski "Der Standard" istakao da je, kakav god bio ishod rata, Putin već učinio čuda u promicanju odlučnosti i jedinstva Evropske unije, te da će on i Đinping biti svrgnuti s vlasti prije nego uspiju izbrisati civilizaciju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.