DOLAZI U EVROPU

Bijela kuća: Bajden će na samitu u Briselu ponoviti "nepokolebljivu predanost" saveznicima

U ovom kritičnom razdoblju, Sjeverna Amerika i Evropa trebaju nastaviti imati zajednički front unutar NATO-a, rekao je Stoltenberg u saopćenju

Bajden i Stoltenberg. Agencije

N. Aj.

15.3.2022

Američki predsjednik Džo Bajden (Joe Biden) otputovat će na izvanredni samit NATO-a u Briselu krajem marta kako bi ponovio "nepokolebljivu predanost" Sjedinjenih Američkih Država svojim saveznicima u vrijeme ruske invazije na Ukrajinu, poručila je danas glasnogovornica Bijele kuće Džen Psaki (Jen).

Bajden će sudjelovati i na sastanku šefova država i vlada EU tokom kojeg će se govoriti o naporima čiji je cilj nametnuti "ekonomske troškove, pružiti humanitarnu pomoć onima koji su pogođeni nasiljem i odgovoriti na druge izazove - rekla je Psaki.

Prema mišljenju glavnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga, koji je sazvao izvanredni samit, očekuje se i potvrda "čvrste podrške Ukrajini" i otvaranje pitanja "jačanja odvraćanja i obrane NATO-a pred novom realnošću za našu sigurnost."

- U ovom kritičnom razdoblju, Sjeverna Amerika i Evropa trebaju nastaviti imati zajednički front unutar NATO-a - rekao je u saopćenju. 

Ruska ofenziva na Ukrajinu danas se intenzivirala uz seriju napada na Kijev u kojem je proglašen policijski sat, uprikos nastavku pregovora dvije strane.

NATO bi trebao održati izvanredni samit 24. marta kada počinje i dvodnevni samit EU-a. Sudjelovanje američkog predsjednika na sastanku na vrhu Evropske unije iznimno je rijedak događaj.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.