UKRAJINSKI MINISTAR

Reznikov: Kremlj je kolektivni Hitler 21. vijeka

Briše se s lica zemlje avionima, projektilima i topništvom, dodao je

Ukrajinski ministar odbrane Oleksij Reznikov. AGENCIJE

A. O.

17.3.2022

Ukrajinski ministar odbrane Oleksij Reznikov (Oleksiy Reznikov) je kazao da je Kremlj, nakon neuspjeha taktike “blitzkriega”, prešao na taktiku terora, masovnih ubistava civila, uništavanja i brutalnosti. 

To je naglasio na vanrednom sastanku Sjevernoatlantskog vijeća (NAC) na nivou ministara obrane.

- Kremlj je kolektivni Hitler 21. vijeka - kazao je ministar, javlja Ukrinform.


Čine genocid

Obraćajući se ministrima obrane NATO-a, Reznikov je dodao da su ruski okupatori već ubili 103 ukrajinske djece, osakatili više od 100 i ubili oko 3.000 civila tokom tri sedmice aktivne faze rata.

Također je naglasio da ruski osvajači čine genocid u Mariupolju, jer je do sada ubijeno oko 20.000 civila.

- Okupatori čine genocid u Mariupolju. Briše se s lica zemlje avionima, projektilima i topništvom. Lokalne vlasti procjenjuju gubitak civila na oko 20.000. I taj broj raste svake minute - rekao je Reznikov.

Kako je napomenuo, rat protiv Ukrajine je rat protiv svijeta.

- Želeći uništiti Ukrajinu, Rusija je započela rat protiv humanizma, međunarodnog prava, mira i slobode - vrijednosti koje nas čine ljudima, a ne mašinama ili zvijerima. Na poljima i gradovima Ukrajine ljudi, naši ljudi se bore protiv životinja u mašinama - poručio je.

Reznikov je također kazao da je Rusija već izgubila više vojnika nego u dva čečenska rata.


Vojno stanje

- Više od 13.000 vojnika, više od 400 tenkova i 1.200 oklopnih vozila. Oborili smo 80 aviona i gotovo 100 helikoptera. Eliminirali smo nekoliko ruskih generala - rekao je.

Međutim, istaknuo je, posljedice zločinačkih akcija ruskih okupatora mogu biti katastrofalne jer su već zauzeli dvije ukrajinske nuklearne elektrane - Černobil i Zaporožju.

Prema njegovom mišljenju, ruski udari na neutralnu zemlju ili zemlju NATO-a u Evropi samo su pitanje vremena.

- Vrijeme je za djelovanje. Sada je vrijeme za snažne odluke koje će oblikovati novi svjetski poredak. Na temelju zakona, humanizma, istine i pravde. Onaj gdje teroristi i tirani neće moći diktirati - naglasio je Reznikov.

Ruski predsjednik Vladimir Putin je 24. februara najavio početak invazije na Ukrajinu. Ruske trupe uništavaju ključnu infrastrukturu, masovno granatiraju stambena područja ukrajinskih gradova i sela koristeći topništvo, višestruke raketne sisteme i balističke rakete.

U Ukrajini je uvedeno vojno stanje i najavljena opća mobilizacija.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.