ČAK 424 GLASA ZA

Američki Kongres izglasao odluku o suspenziji trgovinskih odnosa sa Rusijom i Bjelorusijom

Usvajanju se protivilo osam republikanskih zastupnika

Odluku treba potvrditi Senat kao gornji dom Kongresa. Twitter

E. Ć. / Anadolija

17.3.2022

Predstavnički dom Kongresa Sjedinjenih Američkih Država (SAD) izglasao je danas velikom većinom odluku o suspenziji normalnih trgovinskih odnosa sa Rusijom i Bjelorusijom zbog ruskog napada na Ukrajinu, javlja Anadolu Agency (AA).

Zakon o suspenziji normalnih trgovinskih odnosa sa Rusijom i Bjelorusijom odobren je sa 424 glasa za i osam glasova protiv.

Usvajanju se protivilo osam republikanskih zastupnika, a to su Lauren Boebert, Tomas Masi (Thomas Massie), Met Gec (Matt Gaetz), Endi Bigs (Andy Biggs), Merjori Tejlor Grin (Marjorie Taylor-Greene), Den Bišop (Dan Bishop), Čip Roj (Chip Roy) i Glen Grotman (Glenn Grothman).

Prijedlog tog dokumenta u donjem domu Kongresa obrazložili su zastupnici Ričard Nil (Richard Neal) i republikanac Kevin Brejdi (Brady). Odluku treba potvrditi i Senat kao gornji dom Kongresa, a potom bi je trebao potpisati i američki predsjednik Džo Bajden (Joe Biden).

Bajden je prošle sedmice najavio da će SAD povući ruski trgovinski status “najpovoljnije nacije“, ali za to je potrebno odobrenje iz oba doma američkog Kongresa.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.