SJEVER UKRAJINE

Građanima rečeno da pronađu sklonište nakon "curenja" u fabrici amonijaka

Obim i uzrok incidenta nisu odmah jasni

Građani se trebaju skloniti u podrume ili donje spratove. AFP

N. Aj. / AFP

21.3.2022

Stanovnici grada Novoselursia na sjeveru Ukrajine trebali bi potražiti sklonište nakon curenja amonijaka u obližnjoj hemijskoj fabrici, rekao je zvaničnik u ponedjeljak, dok se intenzivne borbe s ruskim snagama u toj oblasti nastavljaju.

Dmitro Živitski  (Dmytro Zhyvytsky), guverner regije Sumi, rekao je da je došlo do "curenja amonijaka" u postrojenju Sumykhimprom, što je utjecalo na područje u krugu od 2,5 kilometara (1,5 milja) od fabrike koja proizvodi đubrivo.

Obim i uzrok incidenta nisu odmah jasni, ali je stanovnicima rečeno da potraže utočište u podrumima ili na nižim nivoima zgrada kako bi izbjegli izlaganje.

Lakši od zraka

- Amonijak je lakši od zraka, stoga za zaštitu treba koristiti skloništa, podrume i donje spratove - rekao je Živitski u poruci na Telegramu.

Dodao je da su ekipe hitne pomoći bile na licu mjesta, a vjetar koji preovlađuje znači da obližnji grad Sumi, s prijeratnim stanovništvom od oko 250.000, nije bio pod neposrednom prijetnjom.

Prema web stranici Sumykhimproma, postrojenje proizvodi niz hemijskih đubriva.

Sumi, oko 350 kilometara (220 milja) istočno od Kijeva, doživio je sedmice teških borbi.

Posljednjih dana ruska vlada je intenzivirala napore u propagandi i dezinformacijama navodeći da se Ukrajina priprema za korištenje improviziranog hemijskog oružja i da razvija tajni program oružja za masovno uništenje.


"Nacionalisti minirali"

Rusko Ministarstvo odbrane saopćilo je kasno u nedjelju da su "nacionalisti" "minirali" skladišta amonijaka i hlora u Sumykhimpromu "u cilju masovnog trovanja stanovnika Sumske oblasti, u slučaju ulaska u grad jedinica ruske vojske".

Rusija je više puta negirala da je pomogla Siriji da koristi hemijsko oružje u višestrukim napadima na sopstvene građane tokom 11-godišnjeg građanskog rata u zemlji.

Moskva je također negirala upotrebu hemijskog oružja protiv ruskog opozicionog lidera Alekseja Navaljnog, kao i bivšeg ruskog špijuna Sergeja Skripalja i njegove kćerke Julije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.