48. SJEDNICA

Šefovi diplomacija OIC-a zasjedaju u Islamabadu: Kolektivni glas blizu dvije milijarde muslimana

U toku je nova i destabilizirajuća globalna trka u naoružanju, rekao je Kureši

A. O. / Anadolija

22.3.2022

Sa sjednice - Avaz
Današnje zasjedanje - Avaz
Sjednica se održava u Islamabadu - Avaz
Sjednica - Avaz
Došao i turski ministar Mevlut Čavušolu - Avaz

Ministri vanjskih poslova članica Organizacije islamske saradnje (OIC), muslimanskog bloka od 57 nacija, okupili su se danas u glavnom gradu Pakistana Islamabadu na dvodnevnoj konferenciji s temom "Partnerstvo za jedinstvo, pravdu i razvoj", javlja Anadolija.

To je 48. Zasjedanje Vijeća ministara vanjskih poslova OIC-a, a šef pakistanske diplomacije Šah Mahmud Kureši (Shah Mahmood Qureshi) u uvodnom obraćanju je rekao da je OIC kolektivni glas blizu dvije milijarde muslimana i most među muslimanskim nacijama i između muslimanskog svijeta i međunarodne zajednice.


Pozdravio nedavnu odluku

On je pozdravio nedavnu odluku Generalne skupštine Ujedinjenih nacija kojom je 15. marta proglašen za Međunarodni dan borbe protiv islamofobije. Odluka je usvojena po nacrtu kojeg su u ime OIC-a UN-u dostavile delegacije Turske i Pakistana.

- Obilježavanjem ovog dana, OIC će jačati globalnu svijest o islamofobiji i unaprijediti rješenja kroz kolektivnu akciju - rekao je Kureši.

Komentirajući aktuelni rat između Rusije i Ukrajine, Kureši je rekao da sukob, koji je ponovo podstakao tenzije između Istoka i Zapada, prijeti međunarodnom miru i sigurnosti.

- U toku je nova i destabilizirajuća globalna trka u naoružanju. Sukobi, među narodima i unutar njih, su se umnožili. Muslimanski svijet suočen je sa sukobima na Bliskom istoku, produženom stranom okupacijom i uskraćivanjem prava na samoopredjeljenje, prije svega narodu Palestine i Kašmira - rekao je Kureši.

On je dalje kazao da ogorčenje muslimanskog svijeta raste zbog čestih vanjskih intervencija u muslimanskim zemljama.



Učinkovite strategije

Ukazujući na sve veći broj izbjeglica zbog sukoba širom svijeta, Kureši je rekao da više od dvije trećine svih izbjeglica u svijetu dolazi iz samo pet zemalja i to iz Sirije, Afganistana, Južnog Sudana, Mijanmara i Somalije. Dodao je da muslimanske zemlje zbrinjavaju najveći broj izbjeglica u svijetu.

Šef pakistanske diplomacije Kureši također je rekao da rješavanje humanitarne krize u ratom razorenom Afganistanu i sprečavanje kolapsa afganistanske ekonomije moraju ostati glavni prioriteti OIC-a.

- Čineći to, moramo ohrabriti i podržati napore afganistanskih vlasti da eliminišu ISIS. Potrebne su i učinkovite strategije za borbu i protiv drugih terorističkig grupa u Afganistanu, uključujući Tehreek-e-Taliban Pakistan i Al-Kaidu - rekao je Kureši.

Podsjećamo, ovoj sjednici prisustvuje i Bisera Turković. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.