RUSKI SAVEZNIK

SAD i NATO službenici: Bjelorusija bi se mogla uključiti u sukob u Ukrajini

Bjelorusi su prošli mjesec izglasali da se zemlji dopusti da trajno ugosti i ruske snage i nuklearno oružje, iako su američki službenici CNN-u naglasili da još nisu vidjeli nikakve dokaze da Rusija prenosi nuklearno oružje

SAD i NATO tvrde da će se Bjelorusija uključiti u sukob. AGENCIJE

S. S. / CNN

22.3.2022

SAD i NATO vjeruju da bi se Bjelorusija uskoro mogla pridružiti Rusiji u ratu protiv Ukrajine. Tako kažu američki i NATO službenici u razgovoru za CNN, a dodaju da vjeruju da ta zemlja već poduzima korake za napad.

- Sve je vjerovatnije da će Bjelorusija ući u sukob. Putinu treba podrška. Bilo što bi pomoglo - rekao je vojni službenik NATO-a.

Bjeloruski opozicioni izvor rekao je da su bjeloruske borbene jedinice spremne ući u Ukrajinu u idućih nekoliko dana. Prema mišljenju ovog izvora, to će imati geopolitički utjecaj, s obzirom na implikacije pridruživanja druge zemlje ratu.


Opravdavanje ofanzive na Ukrajinu

Visoki obavještajni službenik NATO-a odvojeno je rekao da savez smatra da bjeloruska vlada "priprema okruženje da opravda bjelorusku ofanzivu na Ukrajinu".

Bjelorusi su prošli mjesec izglasali da se zemlji dopusti da trajno ugosti i ruske snage i nuklearno oružje, iako su američki službenici CNN-u naglasili da još nisu vidjeli nikakve dokaze da Rusija prenosi nuklearno oružje ili se sprema za to.

Izvori su naglasili da do danas nema naznaka da Bjelorusija učestvuje u borbama u Ukrajini, a visoki službenik američke odbrane rekao je da Pentagon nije vidio "nikakve naznake da se Bjelorusi pripremaju preseliti u Ukrajinu ili da su sklopili bilo kakve sporazume o tome.”

Vojni službenik NATO-a rekao je da se konačna odluka o uključivanju Bjelorusije u rat još uvijek mora donijeti u Moskvi, a za sada nema naznaka da bjeloruske snage sudjeluju u borbama u Ukrajini.

Uključenost bi destabilizirala Bjelorusiju

- Ne radi se o tome što Lukašenko želi. Pitanje je: želi li Putin još jednu nestabilnu zemlju u regiji? Uključenost bi destabilizirala Bjelorusiju  - objasnio je službenik.

Službenik nije htio elaborirati kako bi Bjelorusija mogla intervenirati u rat, ali je rekao da ima smisla da Rusija pokuša prekinuti vojnu pomoć NATO-a koja dolazi Ukrajini s njene zapadne granice.

Rusija od početka rata koristi Bjelorusiju kao odskočnu dasku za mnoge zračne operacije u Ukrajini, prema obavještajnim podacima koje su prikupili NATO-ovi nadzorni avioni koji su prelijetali poljsko-ukrajinsku granicu i radaru koje je vidio CNN.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.