PREDSJEDNIK SAD

Bajden oko 14 sati kreće prema Evropi, sutra objavljuje nove sankcije Rusima

Tokom posjete Poljskoj Bajden će obići američke vojnike i sastati se sa stručnjacima uključenim u humanitarni odgovor za pomoć stotinama hiljada Ukrajinaca

Bajden: Očekuje se da će sankcije biti objavljene u četvrtak. Agencije

A. Č.

23.3.2022

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Džo Bajden (Joe Biden) danas popodne odlazi u Brisel na razgovore s evropskim zvaničnicima o ruskoj invaziji na Ukrajinu noseći planove za dodatne sankcije Moskvi, za koje izvori kažu da uključuju i članove ruskog parlamenta.

Bajden kreće iz Bijele kuće u 8:40 sati po Istočnom ljetnom vremenu (13:40 sati po srednjoevropskom). Put predsjednika SAD-a uključuje ​​razgovore u Briselu s čelnicima NATO-a i Evrope te posjet Varšavi radi konsultacija s poljskim predsjednikom Andrzejem Dudom.

Sankcijama bi moglo biti obuhvaćeno 300 članova

Dva izvora upoznata sa situacijom rekla su da Bajden i njegov tim pripremaju planove za uvođenje sankcija članovima donjeg doma ruskog parlamenta, Dume, kao odmazdu za rusku invaziju na Ukrajinu. 

Očekuje se da će sankcije biti objavljene u četvrtak.

Wall Street Journal navodi da bi sankcijama moglo biti obuhvaćeno 300 članova Dume.

Portparol Bijele kuće rekao je da nisu donesene konačne odluke o tome koga će i koliko sankcionirati.

- Imat ćemo dodatne mjere sankcija koje ćemo objaviti u saradnji s našim saveznicima u četvrtak kada predsjednik Bajden bude imao priliku razgovarati s njima - rekao je dužnosnik.

Savjetnik za nacionalnu sigurnost Bijele kuće Džejk Salivan (Jake Sullivan) rekao je novinarima da će Bajden u četvrtak učestvovati na hitnom summitu NATO-a, sastati se s čelnicima G7 i obratiti se 27 čelnika Evropske unije na sjednici Evropskog vijeća.

Neće ulaziti u direktan sukob s Rusijom

- Bajden će koordinirati sljedeću fazu vojne pomoći Ukrajini - rekao je Salivan.

Osim nametanja novih sankcija Rusiji, Bajden će sarađivati ​​s američkim saveznicima na pooštravanju postojećih sankcija, dodao je Salivan.

Bajden je rekao da neće ulaziti u direktan sukob s Rusijom. Međutim obećao je da će Sjedinjene Američke Države braniti cijeli teritorij NATO-a te naredio da se na istočno krilo NATO-a pošalje više vojnika.

Tokom posjete Poljskoj, Bajden će obići američke vojnike i sastati se sa stručnjacima uključenim u humanitarni odgovor za pomoć stotinama hiljada Ukrajinaca koji su pobjegli iz svoje zemlje i onima koji su ostali ondje.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.