NOVE SANKCIJE ZA RUSIJU

Stoltenberg: NATO mora pojačati podršku Ukrajini

Nove sankcije Bjelorusiji, Evropska unija će uvesti jer želi zadržati pritisak na Rusiji da okonča rat u Ukrajini proširenjem mjera na zemlje koje podržavaju Moskvu, rekla je Fon der Lejen

Stoltenberg: Odlučni smo. printscreen / youtube

A. O.

10.1.2023

Glavni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg na konferenciji za medije održanoj danas u Briselu (Bruxellesu) izjavio je da Alijansa mora dodatno pojačati podršku Ukrajini.

- Odlučni smo podići partnerstvo NATO-a i EU na sljedeći nivo - rekao je Stoltenberg.


Pritisak na Kremlju

Stoltenberg je izjavio da predsjednik Rusije Vladimir Putin nije uspio u namjeri da podijeli zapadne saveznike povodom sukoba u Ukrajini.

- Nove sankcije Bjelorusiji, Evropska unija će uvesti jer želi zadržati pritisak na Rusiji da okonča rat u Ukrajini proširenjem mjera na zemlje koje podržavaju Moskvu - rekla je danas predsjednica Evropske komisije, Ursula fon der Lejen (von der Leyen).

Dodala je da će zadržati pritisak na Kremlju dokle god to bude potrebno režimom oštrih sankcija.


Sa današnje konferencije. printscreen / youtube

Nove sankcije

- Proširit ćemo te sankcije na one koji vojno podržavaju rat koji vodi Rusija, poput Bjelorusije ili Irana - rekla je Fon der Lejen.

Između ostalog, predsjednica EK je dodala da će Brisel uvesti nove sankcije protiv Bjelorusije zbog njezine uloge u ratu Rusije u Ukrajini.

Stoltenberg, Fon der Lejen i predsjednik Evropskog vijeća Šarl Mišel (Charles Michel) potpisali su 10. januara u Briselu treću zajedničku deklaraciju o saradnji.

Strane su u dokumentu izrazile namjeru da ojačaju saradnju, priznaju NATO kao osnovu kolektivne odbrane i sigurnosti saveznika, kao i da naglase važnu ulogu jačanja europske obrane u okviru zajedničke sigurnosti svih članica Alijanse.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.