RAZLIČITI STAVOVI

Slovenska opozicija protiv slanja misije u Kijev

Umjesto s predizbornom promocijom preko Ukrajine Janša bi se trebao posvetiti domaćim političkim problemima, kazao je predsjednik opozicione Liste Marjana Šareca (LMŠ) Marjan Šarec

Marjan Šarec, jedan od lidera opozicije. REUTERS

Avaz.ba

23.3.2022

Slovenska opozicija protivi se najavama vlade premijera Janeza Janše o slanju diplomatske misije u Kijev koju bi predvodio oficir slovenske vojske, privremeno prebačen u ministarstvo vanjskih poslova.

- Predsjednik vlade najavljuje slanje vojne naoružane misije u Kijev, što je nepotrebno izazivanje i potez koji može ugroziti interese Slovenije, te sigurnost naših državljana. Zašto misiju šaljemo u Kijev, a ne u Lavov, gdje je trenutno smještena većina diplomata i kako ćemo reagirati ako predstavnici misije budu napadnut - kazala je u srijedu predsjednica slovenska Socijaldemokrata (SD) europarlamentarka Tanja Fajon.

Po njenim riječima umjesto sadašnjih vanjskopolitičkih poteza Janšine vlade Slovenija mora imati jedinstvenu vanjsku politiku, a ovakva politika vlade je bezglava, neusklađena i jednostrana, kazala je liderka slovenskih socijaldemokrata.


Iz Vlade tvrde da će ići samo diplomate

Slične oštre izjave protiv takve misije dali su odvojeno i predsjednici ostale tri stranke, udruženih u predizbornu Koaliciju ustavnog luka (KUL), poručivši da krizu u Ukrajini Janša koristi u predizborne svrhe.

- Umjesto s predizbornom promocijom preko Ukrajine Janša bi se trebao posvetiti domaćim političkim problemima - kazao je predsjednik opozicione Liste Marjana Šareca (LMŠ) Marjan Šarec, Janšin prethodnik na mjestu predsjednika vlade.

Ministarstvo vanjskih poslova u izjavi za javnost popodne je negiralo tvrdnje opozicionih lidera da će diplomatska ekipa koju namjerava sastaviti vlada i poslati je ovih dana u Kijev kao izraz pomoći i solidarnosti s napadnutom državom biti "naoružana diplomatska misija".

Navelo je da će u njoj biti članovi iz više ministarstava koji imaju iskustvo u međunarodnim misijama, pa i s vođenjem evropskih diplomatskih predstavništava, te da će redovne diplomatske aktivnosti voditi u skladu sa zakonom.

Za mjesto otpravnika poslova nije bilo interesa

Izjavu vezanu na nejasnoće o misiji koju je najavio ovih dana i na pisanje medija da će je voditi vojni oficir, jer za položaj otpravnika poslova u ambasadi u Kijevu među profesionalnim diplomatima nije bilo interesa, dao je u srijedu popodne i premijer Janez Janša.

- Diplomatska misija koju ćemo uputiti u Ukrajinu djelovat će na nivou otpravnika poslova i imat će pune ovlasti za vrijeme izvanrednih prilika koje su sada u Ukrajini - kazao je Janša novinarima na Brdu kod Kranja, nakon sastanka vlade.

Nije želio komentirati prijašnje najave da će misiju voditi jedan potpukovnik slovenske vojske koji će privremeno raditi za ministarstvo vanjskih poslova. Nije potvrdio niti navode iz medija da bi tu službu mogao preuzeti brigadir Bojan Pograjc, državni sekretar u njegovu kabinetu koji je već sudjelovao u nekim međunarodnim misijama, a bio je i u Janšinoj pratnji prilikom prošlosedmične posjete Kijevu, kad je premijer tamo otišao s kolegama iz Poljske i Češke.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.