MINISTARSTVO ODBRANE

Konašenkov: Uništena je posljednja velika naftna baza u Ukrajini

Dodao je da je "poligon za obuku stranih plaćenika" gađan balističkim i krstarećim projektilima

Igor Konašenkov. AGENCIJE

A. O.

25.3.2022

Ministarstvo odbrane Ruske Federacije saopćilo je u jutros da su ruske snage uništile posljednju veliku ukrajinsku naftnu bazu u predgrađu Kijeva kao i centar za obuku stranih plaćenika.

Naftna baza u naselju Kalinovka pogođena je visoko preciznim krstarećim raketama "Kalibr", izjavio je glasnogovornik ministarstva Igor Konašenkov na brifingu u Moskvi.


Krstareći projektili

- U noći 24. marta, visoko precizne krstareće rakete "Kalibr" pogodile su naftnu bazu u naselju Kalinovka kod Kijeva. Najveća od preostalih naftnih baza oružanih snaga Ukrajine, iz koje se gorivom snabdijevala vojna jedinica u centralnom dijelu zemlje, uništena je - rekao je Konašenkov.

Dodao je da je "poligon za obuku stranih plaćenika" gađan balističkim i krstarećim projektilima ispaljenim iz mobilnog balističkog raketnog sistema kratkog dometa.

- Grupa "Noćnih lovaca" - helikopteri Ka-52 i Mi-26N - uništila je 24 jedinice vojne opreme, uključujući sedam tenkova, dok su Zračno-kosmičke snage pogodile 51 objekat ukrajinske vojne infrastrukture - naveo je on.


Novi podaci

Dodao je da je 51 pogođen objekat uključivao "dva komandna centra, tri višecijevna raketna bacača, dva PVO sistema Buk-M1 i radar sistema PVO S-300 na području grada Dnjepra, kao i tri artiljerijska oružja D-30, dva skladišta raketnog i artiljerijskog naoružanja i municije, 26 zona koncentracije naoružanja i vojne opreme."

Ruski sistemi protivzračne odbrane takođe su oborili četiri ukrajinske bespilotne letjelice, rekao je glasnogovornik Ministarstva odbrane Rusije.

- Ukupno je od početka specijalne vojne operacije uništena 261 bespilotna letjelica, 204 sistema PVO, 1.587 tenkova i drugih oklopnih borbenih vozila, 163 višecijevna bacača, 636 terenskih artiljerija i minobacača, kao i 1.397 vozila specijalnih vojnih jedinica - rekao je Konašenkov, prenosi Anadolija. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.