TUŽNA VIJEST

Preminuo bivši američki ambasador u BiH Džon Menzis

Kao diplomata i učitelj izgradio je trajne mostove između Balkana, Bliskog Istoka i Sjedinjenih Američkih Država, napisao je Hovenier na Twitteru

Džon Menzis. Arhiv

A. Č.

28.3.2022

Džon Menzis (John Menzies), bivši američki ambasador u BiH, preminuo je danas. Od Menzisa oprostio se američki ambasador na Kosovu Jeff Hovenier.

- Žalimo zbog gubitka kolege i uglednog diplomate, ambasadora Menzisa. Bio je nepokolobljivi zagovornik suvereniteta i nezavisnosti Kosova. Kao diplomata i učitelj izgradio je trajne mostove između Balkana, Bliskog Istoka i Sjedinjenih Američkih Država - napisao je Hovenier na Twitteru.

Džon Menzis bio je ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini od 7. januara do 15. decembra 1996. godine. Prije ambasadorske službe u BiH učestvovao je i u pregovorima u Dejton sa zadatkom da posreduje između pregovarača.

Kasnije je zagovarao organizovanje "Daytona 2" kao rješenje za političku krizu u BiH i eliminaciju etničkih odredbi u Ustavu BiH.

Također, bio je šef Misije SAD-a na Kosovu tokom 1999. godine. Službovao je i u američkim diplomatskim misijama u Mađarskoj, Istočnoj Njemačkoj i Bugarskoj.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.