REAKCIJE

Zvaničnik SAD: Abramovič i ukrajinski pregovarači nisu otrovani

Simptomi su se ispoljili kao crvenilo očiju, stalno i bolno suzenje očiju i ljuštenje kože na licu i rukama

Roman Abramovič. KEYSTONE

A. O.

28.3.2022

Neimenovani američki zvaničnik izjavio je danas da obavještajni podaci sugerišu da su simptomi lošeg zdravstvenog stanja ruskog milijardera Romana Abramoviča i ukrajinskih mirovnih pregovarača bili posljedica faktora okruženja, a ne trovanja.

Ruski oligarh je razvio simptome za koje su ljudi koji su upoznati s tim okrivili tvrdolinijaše u Moskvi za koje kažu da žele da sabotiraju mirovne pregovore, piše The Wall Street Journalist.

Pozivajući se na osobe koji su upoznate sa incidentom, ovaj list je izvjestio da su ruski milijarder Roman Abramovič, koji se nalazi na listi sankcionisanih pojedinaca i ukrajinski mirovni pregovarači imali simptome trovanja ranije ovog mjeseca nakon sastanka u Kijevu.


Faktori okruženja

Američki zvaničnik je, međutim, rekao britanskoj novinskoj agenciji da obavještajni podaci sugerišu da su simptome izazvali faktori okruženja i dodao nije bilo trovanja.

Zvaničnik, koji je govorio pod uslovom da ostane anoniman, odbio je da precizira detalje.

Abramovič, koji je prihvatio zahtjev Ukrajine da pomogne u pregovorima o okončanju ruskog napada i najmanje dva visoka člana ukrajinskog tima imali su simptome trovanja, naveo je u izvještaju The Wall Street Journal, a prenosi Tanjug. 


Pojavili se simptomi

Simptomi su se ispoljili kao crvenilo očiju, stalno i bolno suzenje očiju i ljuštenje kože na licu i rukama, prenio je list.

Abramoviču i ukrajinskim pregovaračima, uključujući poslanika krimskih Tatara Rustema Umerova, od tada je bolje i njihovi životi nisu u opasnosti, izvjestio je The Wall Street Journal.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.