JASAN STAV

Francuska i Njemačka odbijaju da plaćaju za ruski gas u rubljama

Ugovori su u eurima i moraju biti plaćeni u eurima i biće plaćeni u eurima, rekao je francuski ministar ekonomije i finansija

Neće prihvatiti drugi način plaćanja gasa. Ilustracija

H. J. I.

31.3.2022

Njemački i francuski zvaničnici izjavili su da njihove zemlje odbijaju dekret koji je proglasio ruski predsjednik Vladimir Putin te da su posvećeni postojećim sporazumima s Rusijom o plaćanju isporuka ruskog gasa samo u eurima, javlja CNN. 

- Ugovori su u eurima i moraju biti plaćeni u eurima i biće plaćeni u eurima - rekao je francuski ministar ekonomije i finansija Bruno Le Mer tokom zajedničke konferencije za novinare sa nemačkim ministrom Robertom Habekom. 


Njemačka spremna za sve scenarije

- Nećemo prihvatiti način plaćanja za (ruski) gasa u bilo kojoj drugoj valuti osim one koja je navedeno u ugovoru - dodao je Le Maire.

Na odvojenoj konferenciji za novinare u četvrtak, Habek je rekao da je Njemačka "spremna za sve scenarije", uključujući zaustavljanje dotoka ruskog gasa u Evropu, dok je Le Maire rekao da se Francuska sprema za slučaj da Rusija prekine isporuke gasa.

Njemački kancelar Olaf Šolc (Scholz) također je insistirao na tome da će Berlin plaćati ruski gas samo u eurima.


Ovisnost o ruskoj energiji

- Pregledali smo ugovore o isporuci gasa i drugim isporukama. U ugovorima je navedeno da se plaćanja vrše u eurima, ponekad u američkim dolarima, ali uglavnom u eurima. I ja sam u razgovoru s ruskim predsjednikom jasno stavio do znanja da će to ostati kako jeste - rekao je Šolc u Berlinu na zajedničkoj konferenciji za novinare sa svojim austrijskim kolegom Karlom Nehamerom (Nehammer).

- Užasan je osjećaj biti ovisan o ruskoj energiji u ovom trenutku. Moramo osigurati snabdijevanje energijom kako bismo bili sigurni da privreda funkcionira, jer se plin koji dolazi iz Rusije ne koristi samo za privatna domaćinstva, već i industrije u kojima su radna mjesta, a prosperitet se mora održati - rekao je Nehamer.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.