ZAVRŠITI SUKOB

Održan važan sastanak Kine i EU: Peking se protivi zauzimanju strana u ruskoj invaziji Ukrajine

Kina se protivi podjeli blokova i zauzimanju strana, rekao je kineski diplomat

Sa online sastanka. Agencije

A. Č.

1.4.2022

Peking se protivi zauzimanju strana u ruskoj invaziji Ukrajine, rekao je dužnosnicima Evropske unije kineski premijer Li Keqiang.

Li je predsjedniku Evropskog vijeća Šarlu Mišelu (Charles Michel) i predsjednici Evropske komisije Ursuli fon der Lejen (von der Leyen) putem videoveze rekao da se Kina "protivi podjeli blokova i zauzimanju strana", rekao je kineski diplomat.

Kineski premijer odgovarao je na zahtjev Evropske unije na samitu EU-Kina da Kina iskoristi svoj utjecaj i pomogne okončati sukob u Ukrajini.

- Kina i EU imaju međusobnu odgovornost da iskoriste svoj zajednički utjecaj i diplomaciju da okončaju ruski rat u Ukrajini - rekao je Mišel na Twitteru tokom pauze u pregovorima.

Li Keqiang rekao je čelnicima Evropske unije da Kina zagovara mirovne pregovore u Ukrajini "na svoj način", izvijestila je državna televizija CCTV.

Čelnici Europske unije i Kine danas su se sastali na prvom samitu u dvije godine, a Brisel vrši pritisak na Peking da garantira da Rusiji neće isporučivati oružje ni pomoći Moskvi da zaobiđe zapadne sankcije koje su joj nametnute zbog invazije na Ukrajinu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.