ŠEF TURSKE DIPLOMATIJE

Čavušolu: Snimci iz Buče su sramotni za cijelo čovječanstvo

Pregovori Rusije i Ukrajine moraju biti nastavljeni, uprkos teškim uvjetima, rekao je Čavušolu

Mevlut Čavušolu. Anadolija

E. Ć. / Anadolija

7.4.2022

Ministar vanjskih poslova Republike Turske Mevlut Čavušolu (Cavusoglu) izjavio je da su snimci civilnih žrtava i razaranja u ukrajinskom gradu Buči zaista neprihvatljivi i sramotni za cijelo čovječanstvo, javlja Anadolu Agency (AA).

Čavušolu boravi u Briselu gdje je prisustvovao drugom i posljednjem danu sastanka ministara vanjskih poslova NATO-a o ratu Rusije i Ukrajine.


Istanbul želi biti domaćin i naredne runde pregovora

On je u obraćanju novinarima u Briselu rekao da je razgovarao sa svojim ukrajinskim kolegom Dmitrom Kulebom (Dmytro) i da mu je rekao da su najnovije slike iz Buče zaista neprihvatljive, sramotne za čovječanstvo.

- Pregovori Rusije i Ukrajine moraju biti nastavljeni, uprkos teškim uvjetima - rekao je Čavušolu.

On je također kazao da i Rusija i Ukrajina pozitivno gledaju na to da se i naredne runde pregovora organiziraju u Istanbulu. Dodao je da su u toku pregovori za evakuaciju civila iz Ukrajine pomorskim putem u Tursku.

Na upit novinarima o procesu normalizacije odnosa između Turske i Egipta, Čavušolu je kazao da se poduzimaju koraci u tom pravcu i da će to biti nastavljeno i u narednom periodu.


Poziv Blinkena

Komentirajući proces tursko-američkih pregovora o modernizaciji i kupovini borbenih aviona F-16, Čavušolu je rekao da taj proces ide u pozitivnom pravcu i da je važno pismo koje je o tom pitanju Stejt Department poslao Kongresu.

Čavušolu je otkrio da ga je ministar vanjskih poslova Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Entoni Blinken (Antony) pozvao u posjetu u Vašington 18. maja te je dodao da će to biti prilika za opsežne bilateralne razgovore o važnim temama.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.