REAKCIJE

Potpredsjednik poljske vlade: Orbanu treba oftalmolog ako ne vidi šta se događa

Moram priznati da je sve to jako tužno, rekao je on

Viktor Orban i Jaroslav Kačinski. AGENCIJE

A. O.

9.4.2022

Potpredsjednik poljske vlade i šef poljske vladajuće stranke Jaroslav Kačinski (Kaczyński) govorio je o premijeru mađarske vlade Viktoru Orbanu.

- Moram priznati da je sve to jako tužno. Kada premijer Orban kaže da ne vidi točno što se dogodilo u Buči gdje su otkriveni dokazi o ruskim masovnim ubojstvima civila, mora ga se savjetovati da ode kod oftalmologa - rekao je Kačinski u intervjuu za poljski Radio Plus.


Nema saradnje

- Ne možemo nastaviti sarađivati ​​s Orbanom kao do sada ako ovako nastavi - dodao je.

Podsjetimo, Orban je u srijedu na pitanje o Buči rekao da sve tvrdnje treba neovisno provjeriti, jer živimo u vremenu masovne manipulacije, čime on zapravo podržava Rusiju koja tvrdi da je civile poubijala Ukrajina.

Potpredsjednik poljske vlade također je rekao da daljnja saradnja s Budimpeštom nije moguća ako se ne promijeni Orbánov pristup agresiji Rusije na Ukrajinu.

- Vjerujem da je ono što Viktor Orbán čini povezano s nadom da će odigrati neku ulogu u zaustavljanju ovog sukoba u Ukrajini, ali mislim da je ovo potpuno slijepa ulica - rekao je Kačinski.

Nakon pobjede na izborima prošlog vikenda, Orban je izjavio da želi ojačati partnerske veze s Poljskom i stati na kraj razdoru oko ruske invazije na Ukrajinu.


Odbili opskrbu

Mađarska, jedina među susjedima Ukrajine u EU, odbila je opskrbiti Ukrajinu oružjem i nije dopustila njegovo prebacivanje preko mađarsko-ukrajinske granice.

Orban, koji je osudio ruske postupke u Ukrajini, ali je izbjegavao spominjati Putina po imenu, također je snažno lobirao protiv širenja sankcija EU na Moskvu i na ruski uvoz energije, na koji se Mađarska uvelike oslanja.

Dvosmislen stav Mađarske o sukobu izazvao je bijes ukrajinskih dužnosnika koji su javno pozvali Orbana da zauzme čvršći stav u njihovu obranu.

U obraćanju čelnicima EU krajem ožujka, Zelenskij je rekao Orbanu da mora sam odlučiti na čijoj je strani.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.