ZBOG GUBITAKA

Turkmenistan: Plinski krater "vrata pakla" koji gori već 50 godina bit će zatvoren

Postoje još dva kratera, od kojih je jedan ispunjen vodom, 5-7 kilometara udaljen od plinskog kratera Derveze

Ovaj krater gori već 50 godina. AGENCIJE

A. O. / Anadolija

10.4.2022

Plinski krater Derveze, koji gori gotovo 50 godina u Turkmenistanu, bit će zatvoren jer uzrokuje gubitak prirodnog plina i zagađuje okoliš, javlja Anadolija.

Na međunarodnom investicijskom forumu pod nazivom "Turkmenistanska nafta i prirodni plin" održanom u glavnom gradu Ashgabatu, na dnevni redu je bilo zatvaranje plinskog kratera Derveze.


Predložili otvaranje

Direktor Turkmenistanskog instituta za istraživanje prirodnog gasa Bayrammyrat Pirniyazov je obraćajući se na forumu naveo da su geološku strukturu proučavali turkmenski naučnici.

Podsjetio je da plinski krater Derveze gori skoro 50 godina.

Navodeći da velika količina prirodnog gasa sagorijeva u regiji Derveze, također šteti okolišu i stoga će biti zatvorena.

- Turkmenski naučnici su predložili otvaranje kosog bunara u jamu. Predviđeno je vađenje plina iz ove bušotine, smanjenje nekontroliranih emisija plinova u atmosferu i kontrola tokova - rekao je Pirnijazov (Pirniyazov).

Na forumu je rečeno da su ocjenjivane i ponude iz inostranstva za zatvaranje plinskog kratera Derveze. U skladu s tim, naučnici iz Bjelorusije i Slovenije prenijeli su da žele učestvovati u provedbi projekta.


Nastao tokom iskopavanja

Plinski krater Derveze, također poznat kao "vrata pakla" u Turkmenistanu, nalazi se u pokrajini Ahal, 270 kilometara od glavnog grada Ashgabada, i u središtu pustinje Karakum.

Plinski krater Derveze nastao je tokom iskopavanja u vrijeme Sovjetskog Saveza 1970-ih.

Plin koji je izašao iz kratera, a koji je nastao uslijed urušavanja tla, izgorio je jer je štetio okolišu i životnom prostoru.

Krater, koji je širok 60 metara i dubok 20 metara, gori već oko 50 godina zbog prirodnog gasa koji iz njega izlazi.

Postoje još dva kratera, od kojih je jedan ispunjen vodom, 5-7 kilometara udaljen od plinskog kratera Derveze.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.