PREDSJEDNIK FRANCUSKE

Makron: Dijalog s Putinom stao nakon otkrića masovnih grobnica u Ukrajini

Rekao je da je oko 40 puta razgovarao sa Volodimirom Zelenskim od početka rata

Emanuel Makron. Agencije

H. J. I.

18.4.2022

Francuski predsjednik Emanuel Makron (Emmanuel Macron) rekao je u ponedjeljak da je zastao njegov dijalog s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom nakon što su otkrivene masovne grobnice u Ukrajini.

- Od otkrivenih pokolja u Buči i drugim gradovima, rat je promijenio smjer pa s njime otada nisam više izravno razgovarao, ali ne isključujem to u budućnosti - rekao je Makron za televiziju France 5. 


Rusija je optužbe da su njezine snage ubile civile u Buči nazvala "monstruoznom krivotvorinom" osmišljenom da se ocrni ruska vojska.

Na pitanje zašto nije slijedio primjer drugih evropskih čelnika i otputovao u ukrajinski glavni grad Kijev, Makron je rekao da dokaz potpore sam po sebi nije bio potreban nakon ruske invazije na Ukrajinu 24. februara.

- Vratit ću se u Kijev, ali ići ću ondje da donesem nešto korisno…jer je očito da ne moram otputovati ondje da bih pokazao podršku - rekao je Makron, dodavši da je oko 40 puta razgovarao s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim od početka rata.


- Ako odem u Kijev, to će biti zato da napravim razliku - rekao je.

Kremlj tvrdi da je pokrenuo "posebnu vojnu operaciju" za demilitarizaciju i "oslobađanje" Ukrajine od nacionalističkih ekstremista. Ukrajina i Zapad optužuju Putina da je pokrenuo ničim izazvanu vojnu agresiju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.