U SKLOPU SANKCIJA

Grčka zaplijenila naftni tanker pod ruskom zastavom

Ranije ovog mjeseca, Grčka je proglasila 12 članova diplomatsko-konzularnih predstavništava Rusije nepoželjnim

Naftni tanker Pegas pod ruskom zastavom. REUTERS

A. O. / Anadolija

19.4.2022

Grčke vlasti zaplijenile su kod ostrva Evia naftni tanker pod ruskom zastavom, u sklopu sankcija Evropske unije (EU) uvedenih Moskvi zbog rata protiv Ukrajine, prenosi Anadolija.

Brod, nazvan Pegas, sa 19-članom posadom, usidren je u blizini luke Karistos na južnom dijelu ostrva zbog loših vremenskih uslova, javila je u utorak Atinsko-makedonska novinska agencija.

Tanker je išao u regiju Peloponeza kako bi pretankao naftu na drugi brod. Kako javlja novinska agencija, naftni teret tankera nije zaplijenjen.

Ranije ovog mjeseca, Grčka je proglasila 12 članova diplomatsko-konzularnih predstavništava Rusije nepoželjnim.

Rat Rusije i Ukrajine, koji je počeo ruskim napadom 24. februara, izazvao je međunarodnu osudu, doveo do finansijskih sankcija Moskvi i podstakao egzodus globalnih firmi iz Rusije.

Najmanje 2.072 civila su ubijena, a 2.818 je ranjeno u Ukrajini od početka rata, govore procjene Ujedinjenih nacija, pri čemu se strahuje da su stvarne brojke mnogo veće. Više od 4,9 miliona Ukrajinaca pobjeglo je u druge zemlje, a više od sedam miliona interno je raseljenih, saopštila je agencija UN-a za izbjeglice.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.