FRANCUSKA

Pred drugi krug predsjedničkih izbora: Počela TV debata Makrona i Le Pen

Kandidati direktno gledaju jedno u drugo dok debatiraju

Emanuel Makron i Marine Le Pen. Twitter

H. J. I.

20.4.2022

Aktuelni francuski predsjednik Emanuel Makron (Emmanuel Macron) i Marine Le Pen, liderica francuske decničarske partije Nacionalni front, od 21 sat večeras sučeljavaju se u TV debati koja prethodi drugom krugu predsjedničkih izbora.

Tradicija televizijske debate između dva kruga predsjedničkih izbora u Francuskoj datira od 1974. godine. Jedini put kada se nije održala bilo je 2002. godine kada je Žak Širak (Jacques Chirac) odbio da učestvuje sa ocem Marine Le Pen, Jean Mari Le Penom, zbog njegovih ekstremnih stavova i politike protiv migranata. Le Pen je to tada ocijenio napadom na demokratska pravila.


Najmanje praćena debata

Debata između Makrona i Le Pen iz 2017. godine bila je najmanje praćena debata između dva kandidata za predsjednika Francuske ikada. Marine Le Pen je zbog fijaska kojeg je doživjela 2017. godine, proteklu sedmicu odmarala od organiziranja velikih predizbornih skupova kako bi se adekvatno pripremila.

Emanuel Makron je u nezgodnoj poziciji jer će večeras prilikom debate morati objasniti kako namjerava u narednom mandatu ispuniti sva ona obećanja koja nije ispunio u prvom mandatu.

Kandidati direktno gledaju jedno u drugo dok debatiraju.


Le Pen se prva obratila

Le Pen je prva dobila priliku da govori i naglasila je kako je drugačiji izbor moguć te krenula sa svojom procjenom stanja u francuskom društvu nakon 5 godina Makronove vlasti. Istakla je kako se narod plaši, zabrinut je za budućnost a ona je tu da im ponudi sigurnost i vrati red.

Makron je na početku debate kazao kako su krize koje su se proteklih godina pojavile u francuskom društvu rezultat svjetskih kriza poput pandemije koronavirusa ili rata u Ukrajini te da nipošto ne reflektiraju njegove sposobnost.

Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.