TERETI SE ZA VOJNI UDAR

Osman Kavala u Istanbulu osuđen na doživotni zatvor

Teška doživotna kazna nije pravni događaj, to je čin atentata, rekao je on

Osman Kavala. Agencije

A. K.

25.4.2022

Biznismen i aktivista za ljudska prava Osman Kavala (64) osuđen je odlukom Višeg krivičnog suda u Istanbulu na doživotni zatvor bez mogućnosti uslovnog otpusta zbog optužbi za pokušaj rušenja vlade.

Kako su saopćili sudski zvaničnici u Turskoj, presuda je donesena iz razloga što se Kavala sumnjiči da je finansirao val antivladinih protesta iz 2013. godine te da je imao ulogu u pokušaju organizacije vojnog udara u državi 2016. godine.



Novi proces

Iako je ranije oslobođen optužbi za vojnu ili političu špijunažu, protiv Kavale i drugih optuženih u slučaju pokrenut je novi proces na osnovu kojeg je donesena odluka o doživotnoj kazni zatvora.

Kavalin advokat Koksal Bajraktar (Bayraktar) izjavio je kako Kavala nije počinio nikakav zločin te da sud nema nikakve dokaze u slučaju.

- Naš klijent nije počinio nikakvo krivično djelo. Elementi zločina nikako ne postoje i nisu pronađeni. Tražimo oslobađajuću presudu za našeg klijenta - rekao je advokat.


Završne riječi

Optuženi Osman Kavala tokom završnih riječi na suđenju je izjavio kako se doživotna kazna zatvora može definirati kao čin atentata.

- Teorije zavjere pripremljene s političkim i ideološkim motivima onemogućavaju da se događaji sagledaju nepristrasno. Baš kao i ova optužnica i mišljenja sudije. Teška doživotna kazna nije pravni događaj, to je čin atentata - rekao je Kavala.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.