RAFAEL GROSI

Direktor IAEA: Situacija u Černobilu nije održiva, mogla bi se pokazati opasnom

Ruske snage su, podsjetimo, okupirale cijelo to područje, uključujući i samu nuklearnu elektranu, koja je najveća u Evropi

Rafael Grosi. AGENCIJE

A. O.

28.4.2022

Glavni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju IAEA Rafael Grosi (Grossi) izjavio je da situacija u ukrajinskoj nuklearnoj elektrani Zaporožje, koju su okupirale ruske snage, nije održiva te da bi se mogla pokazati opasnom.

Ruske snage su, podsjetimo, okupirale cijelo to područje, uključujući i samu nuklearnu elektranu, koja je najveća u Evropi.


Grosi je upozorio da je IAEA u više navrata pokušala dobiti pristup nuklearnoj elektrani, ali bez uspjeha. Dodao je kako nuklearka zahtijeva popravke koji se i dalje ne realiziraju.

- Situacija je takva kakvom sam je opisao. Ovo nije održivo. Ovo je crveno svjetlo koje treperi - rekao je Grosi.


Kontrola treće strane

Direktor IAEA-e rekao je da je ranije ove sedmice o situaciji u Zaporožju razgovarao s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim.

Zelenski mu je rekao da Ukrajina ne želi da inspektori IAEA posjete nuklearnu elektranu dok je ona pod kontrolom “treće strane”.


Vraćanje pod kontrolu

Grosi je dodao kako nastavlja pritiskati ruske vlasti kako bi omogućile inspektorima da posjete nuklearku u Zaporižju kazavši kako “uskoro” očekuje sastanak s ruskim dužnosnicima.

Podsjećamo, postrojenje, poprište najgore nuklearne nesreće na svijetu 1986. godine, preuzele su ruske snage na početku svoje invazije na Ukrajinu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.