ČELNIK IAEA

Grosi se sastao s mještanima prefekture Fukushima, uvjerava ih u sigurno ispuštanje vode iz nuklearke

Svi ovi složeni grafikoni i statistike su jedno, ali realnost, realnost ljudi, realnost ekonomije, realnost društvenog raspoloženja kaže Grosi

Sa održanog sastanka. Twitter

FENA

5.7.2023

Čelnik UN-ove agencije za nuuklearni nadzor sastao se u srijedu sa stanovnicima i predstavnicima Fukushime, nastojeći ih uvjeriti u planirano ispuštanje prečišćene otpadne vode iz istoimene nuklearne elektrane.

Planirano, višedecenijsko ispuštanje akumulirane vode iz devastiranog nuklearnog postrojenja, odobrila je Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) kao ispunjavanje svjetskih standarda.

Čelnik agencije Rafael Grossi, na sastanku u Iwakiju, u prefekturi Fukushima, priznao je, međutim, da zabrinutost i dalje postoji.

- Svi ovi složeni grafikoni i statistike su jedno, ali realnost, realnost ljudi, realnost ekonomije, realnost društvenog raspoloženja i percepcije može biti drugačija - kazao je on na sastanku lokalnih mještana i zvaničnika.

Oko 1,33 miliona kubnih metara podzemne vode, kišnice i vode koja se koristi za hlađenje nakupilo se na lokaciji u Fukushimi, koja je stavljena van pogona kada se nekoliko reaktora rastopilo nakon cunamija 2011. koji je teško oštetio elektranu.

Operater postrojenja TEPCO tretira vodu kroz svoj sistem za obradu ALPS kako bi uklonio skoro sve radioaktivne elemente osim tricija, i planira da je razrijedi prije nego što je ispusti u okean tokom nekoliko decenija.

Planu se protive neki regionalni susjedi, a Peking glasno osuđuje plan, kao i neki u Fukushimi, posebno ribarske zajednice koje se plaše da će kupci izbjegavati njihov ulov.

Grossi je rekao da IAEA nije uključena u proces "pružanja zaklona, ukrašavanja nečega što je loše".

- Kada je riječ o ovoj aktivnosti ovdje, to što se dešava nije neki izuzetak, neki čudan plan koji je smišljen samo da bi se ovdje primjenio i prodao vama - dodao je on.

- Ovo je, kako je potvrdila IAEA, opća praksa koju priznaju i poštuju brojna, brojna mjesta u cijelom svijetu – kazao je.

Postoji, ipak, vidljiv bijes među nekim lokalnim stanovnicima koji se plaše reputacijske štete zbog objavljivanja.

Tetsu Nozaki, predsjednik Federacije udruženja ribarskih zadruga prefekture Fukushima, tvrdio je da japanska vlada pogrešno predstavlja lokalna raspoloženja, za koje je rekao da se i dalje snažno protive planu.

- Nama ribarima ne preostaje ništa drugo nego da emocionalno reagujemo i ojačamo svoj stav – poručio je on Grosiju.

- Preklinjem vas da shvatite da ovaj projekat puštanja vode prerađene ALPS napreduje suočen sa protivljenjem - kazao je.

Grossi je izjavio da nema "čarobni štapić" koji bi mogao ublažiti zabrinutost, ali je istakao da će IAEA uspostaviti stalni ured za reviziju objavljivanja tokom decenija.

- Ostat ćemo ovde s vama u decenijama koje dolaze, dok i posljednja kap vode koja se nakupila oko reaktora ne bude bezbjedno ispuštena - rekao je on.

Grossi bi trebao posjetiti elektranu u Fukushimi tokom dana, a nakon svog putovanja u Japan svratit će u susjedne zemlje, među kojima i Južnu Koreju, prenosi AFP.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.