DIREKTOR IAEA

Grosi: Misija podrške i pomoći Međunarodne agencije za atomsku energiju u Zaporožju je sada na putu

Naime, on je mjesecima tražio da posjeti lokalitet elektrane, upozoravajući na "veoma stvaran rizik od nuklearne katastrofe"

Rafael Grosi sa timom. TWITTER

A. O.

29.8.2022

Direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grosi (Grossi) izjavio je danas da je na putu ka ukrajinskoj nuklearnoj elektrani Zaporožje koja je bila meta napada posljednjih sedmica, javlja AFP.

- Došao je dan, misija podrške i pomoći IAEA-e u Zaporožju je sada na putu - napisao je Grosi na Twitteru, rekavši da će tim UN-ovog nadzornog tijela za atomsku energiju stići u najveću evropsku nuklearnu elektranu "kasnije ove sedmice".

Šef IAEA je pozirao s timom od 13 osoba koji su nosili kape i jakne bez rukava s logom nuklearne agencije.


Naime, on je mjesecima tražio da posjeti lokalitet elektrane, upozoravajući na "veoma stvaran rizik od nuklearne katastrofe".

Postrojenje u Zaporožju, koje ima šest ukrajinskih reaktora, okupirale su ruske trupe nedugo nakon što je Moskva započela invaziju 24. februara, i od tada se elektrana nalazi na prvoj liniji fronta.

Moskva i Kijev su se međusobno optuživali za granatiranje kompleksa u blizini grada Energodara.


Rizik od curenja

Ukrajinski operater elektrane Energoatom upozorio je u subotu na rizik od curenja radioaktivnih tvari i požara nakon novih raketnih udara.

Ujedinjene nacije pozvale su na prekid svih vojnih aktivnosti u području oko kompleksa.

Ukrajina se u početku plašila da bi posjeta IAEA legitimirala rusku okupaciju lokacije prije nego što je konačno podržala ideju o misiji.


Priključena u mrežu

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski (Volodymyr Zelensky) pozvao je u petak UN-ovu agenciju da pošalje tim što je prije moguće.

U noći između četvrtka i petka, elektrana je odsječena od ukrajinske nacionalne elektroenergetske mreže po prvi put u četrdeset godina postojanja nakon akcija agresorkse vojske, saopćio je Energoatom.

Nuklearna elektrana Zaporožje ponovo je priključena u mrežu prošli petak popodne.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.