ODRŽALI SASTANAK

Ambasadorica Danka Savić predala akreditivna pisma generalnom direktoru IAEA

Tokom razgovora sa generalnim direktorom Grosijem, ambasadorica Savić se zahvalila na dragocjenoj pomoći koju Agencija pruža Bosni i Hercegovini

Savić i Grosi. MVP BiH

H. J. I.

23.2.2024

Predstavnica Bosne i Hercegovine pri OESS-u, UN-u i ostalim međunarodnim organizacijama u Beču, ambasadorica Danka Savić predala je 22. februara 2024. godine akreditivna pisma generalnom direktoru Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafaelu Marianu Grosiju (Grossi).

Tokom razgovora sa generalnim direktorom Grosijem, ambasadorica Savić se zahvalila na dragocjenoj pomoći koju Agencija pruža Bosni i Hercegovini, te napomenula da BiH, iako nije nuklearna država, i dalje ulaže značajne napore da bude vrijedna članica ove Organizacije, usvoji i implementira najvažnije međunarodne ugovore, konvencije i sporazume koji se odnose na našu radijaciju i nuklearnu međunarodnu obvezu.

- Namjeravamo dalje jačati pravni i regulatorni okvir koji se odnosi na nuklearnu i radijacijsku sigurnost i sigurnost u skladu sa međunarodnim standardima - istaknula je ambasadorica Savić.

Potom je generalnog direktora IAEA upoznala da je u Državnoj regulatornoj agenciji za radijacijsku i nuklearnu sigurnost Bosne i Hercegovine, u decembru prošle godine imenovano novo rukovodstvo. Generalni direktor Grosi je kazao da tekući rad Agencije, od jačanja kapaciteta nuklearne medicine do upravljanja radioaktivnim otpadom može biti veoma značajan za razvoj nuklearne nauke u BiH, te poželio ambasadorici Savić uspješan rad.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.