KRIVA TRGOVINA DROGOM

Ovo je najopasnija država Južne Amerike: Članovi bandi obezglavljuju i vješaju jedni druge, proglašeno vanredno stanje

Predsjednik je rekao da će policijski sat, koji će biti uveden samo u određenim područjima, trajati od 23 do 5 sati po lokalnom vremenu

Vanredno stanje u tri provincije. Agencije

N. Aj.

30.4.2022

Predsjednik Ekvadora Guiljermo Laso (Guillermo Lasso) proglasio je vanredno stanje u tri zapadne provincije zbog nezapamćenog porasta ubistava i kriminalnih aktivnosti povezanih s bandama. 

Laso je na Twitteru objavio da će biti uveden policijski sat i da će hiljade vojnika i policajaca biti poslano u Guajas, Manabi i Esmeraldas kako bi "uspostavili mir i red".


Raspoređene oružane snage

Ovo je već drugi put da Laso koristi vanredne ovlasti za suzbijanje nasilja otkako je preuzeo dužnost prošle godine.

- Ulice će osjetiti jačinu sigurnosnih snaga - napisao je Laso.

Objasnio je kako će 4.000 policajaca i 5.000 vojnika iz ekvadorskih oružanih snaga biti raspoređeno u tri provincije.


Također je rekao da će policijski sat, koji će biti uveden samo u određenim područjima, trajati od 23 do 5 sati po lokalnom vremenu.

- Društvo neće biti pokoreno. Naš mir nikada neće biti kompromitiran zbog kriminalnih bandi - zaključio je Laso.

Predsjednik Laso za probleme u zemlji ponajviše krivi trgovinu drogom. Naime, ta andska zemlja služi kao tranzitna ruta za kokain koji se krijumčari iz susjednog Perua i Kolumbije, a sumnja se da moćni i ozloglašeni meksički narko-karteli djeluju preko ekvadorskih bandi.

Najgora situacija je u lučkom gradu Guajakilu, u provinciji Guajas, koji se smatra 50. najopasnijim gradom na svijetu prema portalu Insight Crime, a ista stranica izvijestila je i kako je stopa ubistava u Ekvadoru 2021. porasla brže od bilo koje druge zemlje u Latinskoj Americi.


Zločini lede krv u žilama

Od zločina koji lede krv u žilama valja izdvojiti slučaj iz februara kada je nekoliko muškaraca pronađeno obezglavljeno u Duranu, u blizini Guajakuila, dok su dvojica muškaraca nađena obješena o pješački most. Riječ je o metodama koje koriste meksički narko-karteli.

Ekvador je također u septembru prošle godine doživio najstrašnije zatvorske nerede u svojoj historiji, kada je oko 119 zatvorenika ubijeno u zatvoru u Guajakuilu. Manje od dva mjeseca kasnije, najmanje 68 zatvorenika umrlo je u novim borbama u istom zatvoru. Svi ti događaji, tvrde poznavatelji situacije, usko su povezani s borbama organiziranih bandi.

Nakon tih nereda, predsjednik Laso proglasio je izvanredno stanje u cijeloj zemlji u trajanju od 60 dana. Međutim, taj postupak naišao je na kritike Ustavnog suda - koji je prepolovio razdoblje izvanrednog stanja na 30 dana.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.