NA DRUGOM KRAJU SVIJETA

Proglašeno vanredno stanje: Naoružani napadači zauzeli TV studio u prijenosu uživo, na ulicama vlada haos

Ekvadorski predsjednik Daniel Noboa izdao je dekret ranije u utorak klasificirajući 22 bande kao terorističke organizacije

Na ulicama Ekvadora vlada haos. AP

H. J. I.

10.1.2024

Peruanska vlada proglasila je u utorak vanredno stanje duž svoje sjeverne granice s Ekvadorom dok se razbuktava val nasilja za koji su uglavnom krive kriminalne grupe u susjednoj državi.

Premijer Alberto Otarola objavio je to, ističući da će proglašenje vanrednog stanja rasporediti neodređeni broj vojnih postrojbi kao podršku redarstvenim snagama.

Peruanski ministri odbrane i unutrašnjih poslova također će otputovati na granicu kako bi koordinirali operacije, rekao je premijer.

Ekvadorski predsjednik Daniel Noboa izdao je dekret ranije u utorak klasificirajući 22 bande kao terorističke organizacije, ubrzo nakon što su naoružani napadači zauzeli TV studio u prijenosu uživo, u najnovijem primjeru eskalacije bezakonja u zemlji.

Naime, grupa naoružanih i maskiranih muškaraca upala je u utorak u prostorije televizijske stanice TC u gradu Guayaquilu u Ekvadoru te za vrijeme prijenosa uživo zaprijetila zaposlenicima TC-a, piše BBC.

Naoružani su muškarci zaposlenicima TC-a naredili da legnu na pod, a zatim je prijenos prekinut.

BBC javlja da su na muškarci kasnije napustili prostorije televizijske stanice. Trideset minuta nakon što su napadači upali u TV stanicu, u nju je ušla policija.

Ranije istog dana, peruanski je ministar unutrašnjih poslova naredio "odmah" raspoređivanje redarstva na granici u pokušaju jačanja sigurnosti.

U Ekvadoru je trenutno na snazi 60-dnevno vanredno stanje. Ono je proglašeno u ponedjeljak, i to nakon što je osuđeni vođa bande Los Choneros Jose Adolfo Macias Villamar u nedjelju nestao iz ćelije u zatvoru u kojemu je služio kaznu.

Nakon što je proglašeno vanredno stanje, bande su otele najmanje sedam policajaca.

Gotovo 40 drugih zatvorenika, među kojima je i osuđeni diler droge, pobjeglo je u utorak iz zatvora u gradu Riobambi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.