BUNDESWEHR

Njemačka: Više od 260 slučajeva sumnje na desni ekstremizam u vojsci

Njemačke vlasti dugo su bile na meti kritika zbog lošeg nadzora u vojsci, navodne kulture tolerancije prema desnim ekstremistima i umanjivanja važnosti pitanja rasizma i diskriminacije

U vojsci Njemačke se javlja ekstremizam. AFP

S. S. / AA

3.5.2022

Vlasti Njemačke prošle godine identifikovale su najmanje 262 slučaja sumnje na desni ekstremizam u oružanim snagama, objavili su lokalni mediji u utorak, prenosi Anadolu Agency (AA).

- Ministarstvo odbrane objavilo je ovaj broj kao odgovor na poslaničko pitanje opozicione stranke Ljevice - navodi list "Die Welt".

Vlasti su istražile incidente u kojima su vojnici koristili nacistički pozdrav, nacističke slogane, slušali ekstremno desničarsku muziku i ponašali se kao rasisti, posebno prema vojnicima s migracijskom pozadinom.

- Oko 75 vojnika suspendovano je prošle godine iz vojske zbog incidenata rasizma, ekstremizma i antisemitizma - navodi se u izvještaju.

Njemačke vlasti dugo su bile na meti kritika zbog lošeg nadzora u vojsci, navodne kulture tolerancije prema desnim ekstremistima i umanjivanja važnosti pitanja rasizma i diskriminacije. Nedavni napori njemačke vojske da zaustavi rastući talas desničarskih ekstremista u svojim redovima podudaraju se s rastom broja slučajeva krajnje desnog terorizma u zemlji posljednjih godina, koji podstiče propaganda krajnje desnih grupa i političkih stranaka.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.