NAKON NAPADA U BERLINU

Rusija: Njemačka i druge države EU i NATO da hitno zaštite ruske reportere

Jedan od prozora na zgradi je razbijen, a potom je pronađena improvizovana eksplozivna naprava, navodi se u saopćenju

Novinari i njihove porodice su evakuisani. Ilustracija

H. J. I.

8.5.2022

Moskva zahtijeva da Njemačka, druge zemlje EU i NATO preduzmu hitne mjere za zaštitu ruskih reportera na svojoj teritoriji, poslije napada na zgradu u Berlinu u kojoj žive ruski novinari, saopćilo je danas rusko ministarstvo vanjskih poslova. 

- Jedan od prozora na zgradi je razbijen, a potom je pronađena improvizovana eksplozivna naprava. Novinari i njihove porodice su evakuisani, a policija i demineri su pozvani na lice mjesta - navelo je ministarstvo povodom napada na zgradu u Berlinu u petak. 

U saopćenju se navodi zahtjev da vlasti Njemačke, drugih zemalja EU i NATO-a preduzmu hitne mjere za zaštitu ruskih novinara i njihovih porodica na njihovoj teritoriji i da njemačka vlada sprovede temeljnu istragu o zločinu.

- Incident je direktan rezultat kampanje nasilja nad ruskim medijima i njihovim zaposlenima koju vodi Zapad i da bi tijela UN, UNESCO-a i OSCE-a koja se bave zaštitom prava novinara trebalo da daju iskreno mišljenje o napadu na slobodu govora i sigurnost novinara, osnovne principe demokratije - navodi se u saopćenju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.