JUŽNA OSETIJA

Da li se nazire novi sukob: Gruzijska regija čeka signal za referendum o pripajanju Rusiji

Gruzija je saopćila da su planovi o bilo kakvom referendumu neprihvatljivi

Južna Osetija čeka referendum o pripajanju Rusiji. AGENCIJE

S. S.

11.5.2022

Novoizabrani lider separatističke gruzijske regije Južne Osetije, Alan Glagoev u srijedu je rekao da treba sačekati signal iz Moskve prije održavanja referenduma o pridruženju Rusiji, prenosi AP.

Moskva je priznala nezavisnost Južne Osetije i obalne regije Abhazije nakon kratkog rata s Gruzijom 2008. godine, te im osigurala veliku finansijsku pomoć, stanovnicima ponudila rusko državljanstvo te rasporedila svoje vojnike. Alan Glagoev, koji je pobijedio predsjednika na odlasku Anatolija Bibilova na izborima održanim tokom vikenda, izjavio je da bi Rusija trebala dati zeleno svjetlo za referendum o pridruženju Južne Osetije Rusiji.

- Ovo nije jednostran proces. Moramo razumjeti našeg strateškog partnera Rusiju. Čim dobijemo signal, čim bude jasno da je došao taj trenutak, mi ćemo zasigurno održati referendum - rekao je Glagoev.

Odnos Moskve prema Južnoj Osetiji i Abhaziji postavio je presedan za najnovija događanja u Ukrajini. Predsjednik Vladimir Putin je 21. februara priznao ukrajinske oblasti Donjeck i Lugansk kao nezavisne države i tri dana kasnije izvršio invaziju pod izgovorom zaštite ruskog stanovništva od "genocida koji provode ukrajinske snage."

Gruzija je saopćila da su planovi o bilo kakvom referendumu neprihvatljivi. Potezi Južne Osetije u smjeru pridruživanja Rusiji bi zasigurno izazvali snažnu osudu Zapada.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.