PUCAO CIVILU U GLAVU

Počinje prvo suđenje za ratni zločin u Ukrajini: Optuženi vojnik ima 21 godinu

Vojniku prijeti kazna doživotnog zatvora

Danas bi trebalo početi suđenje ruskom vojniku Vadimu Šišimarinu. Agencije

A. Č.

13.5.2022

Danas bi trebalo početi suđenje ruskom vojniku Vadimu Šišimarinu (21), optuženom za ubistvo civila u ukrajinskom selu Čupakivka. To je ujedno prvi put od početka rata u Ukrajini da će pripadnik ruske vojske biti procesuiran za ratni zločin.

Šišimarin je optužen da je pucao u glavu 62-godišnjaku u Čupakivki na sjeveroistoku Ukrajine, piše AP. Vojniku prijeti kazna doživotnog zatvora.

Viktor Ovsjanikov, advokat vojnika, priznao je da je tužilaštvo izgradilo jak slučaj protiv njegova klijenta, ali rekao je da će konačnu presudu donijeti sud u Kijevu. Advokat je jučer poručio da njegov klijent još nije odlučio kako će se izjasniti o krivnji.

Suđenje će se pomno pratiti u Ukrajini

Šišimarin je pripadnik tenkovske postrojbe kojem će se suditi u Ukrajini. Glavni ukrajinski tužitelj provodi sve veći broj istraga zbog navoda da su ruski vojnici ubijali, zlostavljali i mučili civile u Ukrajini. 

Ured glavne tužiteljice Irine Venediktove saopćio je da istražuje više od 10.700 potencijalnih ratnih zločina u koje je uključeno više od 600 osumnjičenih. U slučajeve su uključeni ruski vojnici i vladini dužnosnici.

Mnogi zločini izašli su na vidjelo u aprilu, nakon što su ruske snage okončale pokušaj zauzimanja Kijeva i povukle se iz glavnog grada. Tada su otkrivene masovne grobnice, ali i dvorišta prepuna tijela u gradovima oko Kijeva poput Buče. Volodimir Javorskij, koordinator Centra za građanske slobode u Kijevu, rekao je da će aktivisti pratiti suđenje ruskom vojniku kako bi osigurali zaštitu njegovih zakonskih prava.

- Može biti teško održati neutralnost sudskih postupaka tijekom rata. Poštovanje pravila i normi odredit će kako će se slični slučajevi rješavati u budućnosti - rekao je Javorskij.

Vadim Karasev, politički analitičar iz Kijeva, rekao je da je važno da ukrajinske vlasti pokažu da će ratni zločini biti riješeni i da će odgovorni biti izvedeni pred lice pravde u skladu s međunarodnim standardima.

Prošle sedmice ured glavne tužiteljice objavio je na društvenim mrežama nekoliko detalja iz istrage. Izvijestili su da je 28. februara Šišimarin bio među grupom ruskih vojnika koji su porazili ukrajinske snage. 

Tokom bijega Rusi su pucali na privatni automobil te zaplijenili vozilo. Potom su se odvezli u Čupakivku, selo udaljeno oko 320 kilometara od Kijeva.

Muškarac preminuo na licu mjesta

Na putu su ruski vojnici vidjeli čovjeka kako hoda i razgovara na mobitel. Šišimarin je dobio naređenje da ga ubije kako ih ne bi prijavio ukrajinskim vojnim vlastima. Vojnik je kroz otvoreni prozor pucao iz kalašnjikova te pogodio čovjeka u glavu.


- Muškarac je preminuo na licu mjesta, samo nekoliko desetina metara od svoje kuće - objavio je ured tužiteljice. Služba sigurnosti Ukrajine (SBU) objavila je 4. maja kratki video na kojoj Šišimarin priznaje da je pucao u čovjeka. SBU video opisuje kao jedno od prvih ruskih priznanja zločina.

- Naređeno mi je da pucam. Pucao sam u čovjeka, pao je, a mi smo nastavili dalje - rekao je ruski vojnik na videu.

Ured tužiteljice nije objavio ko mu je dao takvu naredbu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.