THE TELEGRAPH

Supruge i djevojke pripadnika Azova: Izdali su ih Ukrajinci, jedan ima kontakte s Rusima

One su razgovarale i sa papom Franjom u nadi da bi on mogao intervenirati

Supruge i djevojke pripadnika Azova. NBC News

E. T.

15.5.2022

Britanski The Telegraph objavio je priču o djevojkama i suprugama boraca jedinice Azov koji su ju zarobljeni u tunelima mariupoljske čeličane Azovstal u Ukrajini. 

- Sinoć sam razgovarala s Dmitrom. Napisao je da im je ostalo samo malo riže i da pokušavaju napraviti neku vrstu brašna. kaže Hanna Naumenko, zaručnica Dmitra Danilova (29). 

Komunicirali su SMS-om. 

One su razgovarale i sa papom Franjom u nadi da bi on mogao intervenirati. 

- Rekao je da želi pripremiti humanitarni koridor za Azovstal, ali Putin ne želi pustiti vojnike da odu - kaže Julija Fedosiuk, čiji je suprug Arsenij Fedosiuk, 29, zapovjednik Azova.

- Sinoć sam razgovarala sa svojim mužem - kaže Katerina Prokopenko, udana za potpukovnika Denisa Prokopenka (30). 

- Rekao je da je jeo samo jednom i da je popio samo jednu čašu vode. Oni su bez hrane, bez vode - dodaje ona. 

- On je iscrpljen. Govori vrlo sporo.

Olga Andrianova (31) rijetko razgovara sa svojim suprugom Serhijem (26). 

- On je ranjen - kaže ona. 

- Rekao mi je da su ostali bez lijekova. Dečki umiru jer nemaju odgovarajuću medicinsku pomoć. Njihove rane trunu.

- Naši muževi su jednostavni ljudi, domoljubi, a ne neonacisti. Oni vole svoju zemlju i bore se za naše zajedničke vrijednosti. Za mnoge Ukrajince bilo je "vau" što je rat počeo. Ali mi se borimo u tom ratu od 2014. - kaže Julija. 

Ove žene neke Ukrajince optužuju za izdaju.

- Azov je bio spreman za opkoljavanje, ali su se nadali da će ukrajinske oružane snage u gradovima blizu Mariupolja pomoći - kaže Julija.

Ona čak sugerira da je Volodimir Baranjuk, zapovjednik ukrajinske 36. brigade marinaca u Mariupolju, "imao bliske kontakte s Rusima". Isprva se izvještavalo da je Baranjuk predvodio hrabar pokušaj razbijanja opsade u travnju, ali Julija kaže da je stvarnost "da se pokazao izdajnikom i otišao u rusko zarobljeništvo čak i kada su marinci još uvijek imali oružje za borbu."

- Naši muževi će se boriti, boriti do kraja i tamo će umrijeti. Svaki vojnik Azova koji se predao tijekom posljednjih osam godina bio je mučen i ubijen. Prije mjesec dana jedan vojnik je zarobljen. Rusi su s njim snimili propagandne videosnimke, a onda su ga mučili i ubili te fotografirali njegovo mrtvo tijelo i poslali njegovoj majci. Zato cijeli svijet mora shvatiti da zarobljeništvo nije opcija za Azov - govori Julija.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.