KONTROVERZNI BIZNISMEN

Putin dao 215 ukrajinskih zarobljenika da oslobodi kuma: Ko je Viktor Medvedčuk?

Medvedčuk je u zarobljeništvu od sredine aprila, a Putin je zbog njega predao tri puta više zarobljenika

Putin i Medvedčuk: Odmaraju zajedno na Crnom moru. Posluju. Twitter

E. Ć.

22.9.2022

Ruski predsjednik Vladimir Putin pristao je da razmjeni 215 zarobljenika iz Ukrajine za 55 ruskih ratnih zarobljenika koje je držala Ukrajina. 

Među 55 ruskih zarobljenika koje je tražio Putin našao se i Viktor Medvedčuk (Medvedchuk), kontroverzni biznismen koji je za Kremlj očigledno jako važan. Medvedčuk je u zarobljeništvu od sredine aprila, a Putin je zbog njega predao tri puta više zarobljenika. 







O njegovom hapšenju 12. aprila izvijestio je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski (Zelensky), navodeći da su ukrajinske vlasti sumnjičile kontroverznog biznismena za veleizdaju i pokušaje pljačke nacionalnih resursa na Krimu koji je Rusija anektirala 2014. godine. 


Zelenski i ranije nudio razmjenu

Zelenski je dan nakon hapšenja Medvedčuka ponudio Moskvi razmjenu, ali su Rusi to odbili navodeći kako Medvedčuk nema nikakvih dodirnih tačaka sa, kako je oni zovu, specijalnom vojnom operacijom u Ukrajini, te da je on strani političar.

Rusija je sada oslobodila 215 ukrajinskih zarobljenika, a većina njih su bili pripadnici Azovskog bataljona, koje su Rusi uhvatili nakon što su zauzeli čeličanu Azovstal u Mariupolju. 

Moskva je predala i potpukovnika Azova Denisa Prokopenka, kao i zamjenika komandanta Azova Svjatoslava Palamara.


Ko je Viktor Medvedčuk?

Inače, Viktor Medvedčuk rođen je u Sibiru 1954. godine. Njegov otac je bio osuđen zbog saradnje s nacistima tokom okupacije Ukrajine. Radio je kao advokat, a kasnije je ušao u politiku. On je čelnik Opozicione platforme za život, najveće opozicione stranke u Ukrajini.

Tu stranku je, između ostalih, Zelenski suspendovao u martu zbog povezanosti s Rusijom. Medvedčuk se spominjao i kao jedan od kandidata za preuzimanje vlasti u Kijevu ukoliko bi Rusija uspjela da zauzme grad. On je ranije rekao da je Putin kum njegovoj kćerki.

Poznat je i po tome što je jedan od najvećih protivnika Evropske unije, koju je jedne prilike uporedio i s nacističkom Njemačkom.

Magazin Time objavio je u februaru, prije invazije, članak o prijateljstvu između Medvedčuka i Putina. Ovo je dio članka:

- Odmaraju zajedno na Crnom moru. Posluju. Oni su opsjednuti vezama između svojih zemalja i zapadnih sila koje vide kao sile razdora.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.