DŽON KIRBI

Portparol Pentagona prelazi u Vijeće za nacionalnu sigurnost

Kirbi je stekao ugled u Bajdenovoj administraciji od ruske invazije na Ukrajinu u februaru

Džon Kirbi. AGENCIJE

A. O. / AFP

21.5.2022

Administracija američkog predsjednika Džo Bajdena (Joe Biden) saopćila je da će portparol američkog Pentagona Džon Kirbi (John Kirby) pridružit će se Vijeću za nacionalnu sigurnost kao koordinator za strateške komunikacije.

Penzionisani admiral, Kirbi u novoj ulozi “koordinirat će međuagencijske napore na pojašnjavanju politike Sjedinjenih Država i bit će snažan glas administracije u tim pitanjima", navodi Bijela kuća u saopćenju.

- Džon shvata složenost američke vanjske i odbrambene politike, i bit će u stanju da zastupa administraciju u bitnim pitanjima nacionalne sigurnosti - izjavio je američki predsjednik Džo Bajden.

Kirbi je veteranski zvaničnik u odnosima s javnošću i obavljao je razne dužnosti u Pentagonu i u Stejt Departmentu (State), posebno kao portparol Departmenta u Obaminoj administraciji.

On je radio kao analitičar vojnih i diplomatskih tema na CNN-u tokom predsjedničkog mandata Donalda Trampa (Trumpa).

Kirbi je stekao ugled u Bajdenovoj administraciji od ruske invazije na Ukrajinu u februaru, uglavnom zahvaljujući svojim redovnim dnevnim brifinzima za novinare koji su emitirani uživo, prenosi AFP. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.