VJEROVATNO PRVI NA SVIJETU

Rezultat je fantastičan: 12 sati su mu transplantirali šake, više ne osjeća bol

Prije oko sedam godina simptomi su se počeli pojavljivati na šakama, patio je od nepodnošljive boli, a prsti su mu se nekontrolirano savijali i grčili

Steven Gallagher s novim šakama. Agencije

Z. K. / BBC

30.5.2022

Steven Gallagher prasnuo je u smijeh kada su mu ljekari prvi puta rekli da bi trebao na transplantaciju obje šake. Nije vjerovao da je tako nešto moguće. No, pet mjeseci kasnije 48-godišnjak više ne pati od bolova te živi svoj "novi život".


Osjećao bolove u ramenu

Njegovi zdravstveni problemi počeli su prije 13 godina kada je na obrazima i nosu primijetio neuobičajen osip, a počeo je osjećati i bolove u ramenu. Njegov ljekar isprva je mislio da se radi o lupusu, odnosno, autoimunoj bolesti, a zatim i da pati od sindroma karpalnog tunela.

Zbog toga je ovaj otac troje djece podvrgnut operaciji, no bolovi su se ubrzo vratili, ovog puta u obje ruke. Poslan je na specijalistički pregled kojim je ustanovljena kožna sklerodermija, autoimuna bolest koja uzrokuje probleme kože, ali i unutarnjih organa.

Prije oko sedam godina simptomi su se počeli pojavljivati na šakama, patio je od nepodnošljive boli, a prsti su mu se nekontrolirano savijali i grčili, dok su se problemi počeli pojavljivati i na nosu te u ustima.

- Ruke su mi se počele nekontrolirano grčiti, došao sam do tačke gdje više nisam mogao koristiti prste nego samo šake. Veliki napor bio je čak i odjenuti se. Morao sam dati otkaz na radnom mjestu - prisjetio se za BBC.


Sada može maziti psa. Agencije

Tada ga je pregledao profesor Andrew Hart, stručnjak za plastičnu hirurgiju ruku u škotskom Glasgowu, koji mu je spomenuo mogućnost transplantacije.

- Smijao sam se jer nisam mogao vjerovati, to mi se činilo kao nešto svemirsko. No, nakon daljnjih razgovora s ljekarom, kao i konsultacija sa profesorom Simonom Kayem, ljekarom sa Univerziteta u Lidsu koji je 2016. izveo prvu dvostruku transplantaciju šaka u Velikoj Britaniji, počeo je ozbiljnije razmišljati o zahvatu.

Oba stručnjaka rekli su mu kako postoji određena mogućnost komplikacija. Upozorili su ga kako postoji šansa da će ostati bez ruku. Rekli su da je to malo vjerovatno, ali da je rizik ipak tu.

- Supruga i ja dugo smo razgovarali. Odlučili smo se da ipak odem na operaciju, a razgovarali smo i s mojim kćerkama - kaže Steven koji je prije operacije morao proći i psihološku procjenu kako bi se ustanovilo je li spreman podvrći se ovakvom zahvatu.


Novi život

BBC piše kako je Steven vjerojatno prva osoba na svijetu sa sklerodermijom koja je podvrgnuta ovoj operaciji u kojoj je učestvovao multidisciplinarni tim od čak 30 ljekara, a trajala je 12 sati. Rezultat je bio fantastičan.

- Kad sam se probudio osjećaj je bio nadrealan. Ove ruke su fantastične. Mogao sam pomicati prste od početka, od samog trenutka kada sam se probudio - kazao je pacijent koji je još mjesec proveo u bolnici u Leedsu te je i sada pod redovnim nadzorom fizioterapeuta.

Njegove nove šake još ne mogu izvoditi neke zahtjevnije zadatke poput zakopčavanja dugmadi na košulji, no već sada može ono što mu je prije bilo nezamislivo - otvoriti česmu, popiti čašu vode ili pomilovati svog psa.

- Ovo je kao da sam dobio novi život. Neke stvari još su teške, ali osjećam kako su stvari svakog dana sve bolje. Najvažnije mi je što više nema boli koja me nepodnošljivo mučila, bio sam na nevjerovatnim količinama tableta protiv bolova. Sada me više ništa ne boli - rekao je.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.