PLAĆENIČKA GRUPA WAGNER

Jevgenij Prigožin na crnoj listi Vašingtona: Sud EU odbio žalbu Putinovog oligarha na sankcije Libiji

Blok pružio "konkretne, precizne i dosljedne dokaze koji pokazuju brojne bliske veze između gospodina Prigožina i "Wagner" grupe"

Prigožin s Putinom. Agencije

N. Aj.

1.6.2022

Najviši sud EU u srijedu je odbio zahtjev oligarha povezanog s Kremljom Jevgenija Prigožina, navodnog finansijera "Wagnerove" plaćeničke grupe, da poništi sankcije uvedene zbog sukoba u Libiji.

Prigožin je osporio odluku iz 2020. da zamrzne svoju imovinu u EU i stavi ga na crnu listu za vizu zbog raspoređivanja "Wagnerovih" boraca u ratom razorenoj sjevernoafričkoj zemlji.

Prigožin je tvrdio da "ne zna o entitetu poznatom kao "Wagner" grupa" i rekao da EU nije opravdala taj potez.


Ali Opći sud EU odbio je njegov slučaj i potvrdio sankcije protiv njega, prenosi AFP.

U njemu se navodi da je blok pružio "konkretne, precizne i dosljedne dokaze koji pokazuju brojne bliske veze između gospodina Prigožina i "Wagner" grupe".

Prigožin, navodno glavni saveznik ruskog predsjednika Vladimira Putina, također je bio sankcioniran od strane EU u aprilu 2022. zbog invazije na Ukrajinu i nalazi se na crnoj listi Vašingtona zbog miješanja u američke izbore.

Sjenovita grupa "Wagner" je optužena za raspoređivanje plaćenika uz podršku Kremlja na žarišta, uključujući Ukrajinu, Siriju, Libiju, Centralnoafričku Republiku i Mali.

EU je tvrdila da je prekršila međunarodni embargo na oružje Libiji i da su njeni borci bili uključeni u vojne operacije protiv vlasti koje podržavaju UN.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.