MODERNI VIŠECIJEVNI BACAČ

SAD šalju u Ukrajinu napredni raketni sistem HIMARS: Idealno je za udare na rusku artiljeriju, evo i zašto

Visokomobilni kamioni mogu ispaliti svih svojih šest raketa za manje od minute

E. Ć.

1.6.2022

Raketni sistem HIMARS - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+2

Sjedinjene Američke Države najavile su kako će Ukrajini poslati napredne raketne sisteme HIMARS. Radi se o modernim višecijevnim bacačima raketa koje su dizajnirane za ispaljivanje preciznih projektila na oko 70 kilometara.

Američki mediji navode da se radi o vjerovatno najvažnijem dijelu nove pošiljke Sjedinjenih Američkih Država. Najnoviji paket uključuje i municiju, protuartiljerijske radare, radare za nadzor zračnog prometa, Javeline i druge vrste protuoklopnog oružja.

Ono što je i vrlina ovog sistema je taj što se koristi primarno za protuartiljerijsku borbu. Moguća je njegova upotreba i kao protupješadijsko i protuoklopno oružje, ali zavisi od municije. Inače, HIMARS je prvobitno napravljen kako bi ispaljivao rakete s kasetnim bombama koje bi mogle zasuti cijelo ciljano područje, uništavajući tako pješaštvo, artiljerijske položaje, te laka oklopna vozila.

Sistem je unaprijeđen od 2006. godine kako bi mogao ispaljivati i precizne rakete s jednom bojevom glavom. Kasnije je dodatno dorađivan ovaj sistem. Ciljano se išlo na smanjivanje kapaciteta, umjesto 12 nosi šest projektila, ali se time dobila bolja mobilnost,.


HIMARS je sa svojim GPS-om navođenim projektilima idealno oružje za udare na ruske artiljerijske položaje. Visokomobilni kamioni mogu ispaliti svih svojih šest raketa za manje od minute, daleko izvan dometa klasične ruske artiljerije, i potom se brzo udaljiti s lokacije s koje su pucali kako bi izbjegli protuudare ruske raketne artiljerije.

Osnovna verzija rakete M30 sadrži 404 kasetne bombe tipa M85, malih eksplozivnih naprava dvostruke namjene. M85 sadrži oblikovani eksplozivni naboj koji se detonira pri udarcu u tlo, pri čemu može probiti do 110 milimetara oklopa - dovoljno da probije kupolu većine ruskih tenkova i samohodnih haubica ili onesposobi oklopna vozila ili vučene haubice, navodi NYT.

Inače, ukrajinsko vodstvo obećalo da je da te sisteme neće koristiti za gađanje ciljeva unutar Rusije.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.