NOVI PAKET POMOĆI

SAD šalje Ukrajini protuzračnu odbranu vrijednu 275 miliona dolara

Prema dokumentu, očekuje se da će Pentagon uključiti rakete za sistem HIMARS koje proizvodi Lockheed Martin, 155 mm streljivo, vojna vozila Humvee i generatore

Vijest o pomoći mogla bi biti objavljena najranije u petak. AP

H. J. I.

9.12.2022

Sjedinjene Američke Države pripremaju se poslati Ukrajini vojnu pomoć u vrijednosti od 275 miliona dolara, koja će joj omogućiti odbranu od dronova i ojačati njenu protuzračnu odbranu, stoji u dokumentu koji je Reuters u četvrtak dobio na uvid. 

Vijest o pomoći mogla bi biti objavljena najranije u petak, ali još nisu poznati detalji o opremi za odbranu od dronova i protuzračnu odbranu.


Prema dokumentu, očekuje se da će Pentagon uključiti rakete za sistem HIMARS koje proizvodi Lockheed Martin, 155 mm streljivo, vojna vozila Humvee i generatore. Glasnogovornik Nacionalnog vijeća sigurnosti odbio je komentirati taj paket pomoći. Obim i vrijednost paketa pomoći može se mijenjati sve dok ih ne potpiše predsjednik.

Iznos od 275 miliona dolara bit će pokriven predsjedničkim ovlastima koje SAD u hitnom slučaju omogućuju prijenos odbrambene opreme iz zaliha bez odobrenja Kongresa.


Cilj ruskih raketnih napada u Ukrajini djelomično je iscrpljivanje ukrajinskih zaliha zračne oDbrane i stjecanje dominacije u zračnom prostoru iznad te zemlje, rekao je u NOVEMBRU viši dužnosnik Pentagona.

Kako bi se odgovorilo na te napade, SAD su Ukrajini poslale sofisticirane protuavionske sisteme NASAMS, koji sad djeluju već nekoliko sedmica. Američki Zastupnički dom u četvrtak je izglasao najmanje 800 miliona dolara dodatne vojne pomoći Ukrajini tokom sljedeće godine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.