BIVŠA NJEMAČKA KANCELARKA

Merkel prekinula šutnju: Podržavam ukrajinsko pravo na samoodbranu

Napad je nazvala kršenjem međunarodnog prava i "dubokim slomom" nezapamćenim u historiji Evrope od Drugog svjetskog rata

Angela Merkel. Agencije

H. J. I.

2.6.2022

Bivša kancelarka Njemačke Angela Merkel govorila je na oproštajnom događaju Reinera Hofmana (Hoffmann) koji je nedavno odstupio s mjesta predsjednika u uticajnom njemačkom sindikatu. Ona je tom prilikom prekinula šutnju i prvi put nakon početka invazije na Ukrajinu je govorila o ruskoj agresiji. 

Napad je nazvala kršenjem međunarodnog prava i "dubokim slomom" nezapamćenim u historiji Evrope od Drugog svjetskog rata, pišu njemački mediji.

- Moja solidarnost je s Ukrajinom koju je Rusija napala i izvršila invaziju. Podržavam ukrajinsko pravo na samoodbranu - kazala je ona u srijedu navečer.

Istaknula je kako podržava napore koje poduzimaju njemačka vlada, Evropska unija, Sjedinjene Američke Države, NATO, G7 i UN, a s ciljem zaustavljanja, kako je navela, "barbarskog i agresorskog rata". Poručila je da će posljedice biti dalekosežne, posebno za Ukrajinu, ali i za cijeli kontinent.

Osvrnula se na kršenja prava civila te na zločine koje su ruski vojnici počinili u Buči povlačeći se iz okoline Kijeva te je poručila: - Buča je pokazatelj ovog užasa.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.