70 GODINA NA TRONU

Platinasti jubilej kraljice Elizabete: Kraljevska porodica na balkonu Bakingemske palate pratila vojnu paradu

Nastavlja me inspirisati dobra volja koja mi je pokazana te se nadam da će naredni dani pružiti priliku da se osvrnemo na sve što je postignuto u zadnjih 70 godina, poručila je kraljica

E. Ć.

2.6.2022

S proslave platinastog jubileja kraljice Elizabete - Avaz
Dnevni avaz
S proslave platinastog jubileja kraljice Elizabete - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+3

Kraljica Elizabeta (96) zahvalila je svima koji će sudjelovati u četverodnevnoj proslavi njenog platinastog jubileja - 70 godina na britanskom tronu.

Slavlje je počelo vojnom paradom u centru Londona. Kraljica Elizabeta oko 1.500 vojnika pozdravila s balkona Bakingemske palate.

- Zahvaljujem svima koji su sudjelovali u okupljanju zajednica, porodici, komšija i prijatelja kako bi obilježili moju platinastu obljetnicu, u Ujedinjenom Kraljevstvu i Komonveltu. 

Nastavlja me inspirisati dobra volja koja mi je pokazana te se nadam da će naredni dani pružiti priliku da se osvrnemo na sve što je postignuto u posljednjih 70 godina, dok na budućnost gledamo s pouzdanjem i entuzijazmom - rekla je kraljica Elizabeta.


Fotografija nastala 2. juna 1953. (lijevo) i fotografija nastala danas. AFP

Elizabeta je zbog svoje dobi i nedavnih poteškoća u kretanju morala otkazati dio programa te će njezino današnje sudjelovanje u proslavama biti ograničeno. 

Dio ceremonijalnih obaveza preuzet će njezin sin i nasljednik, 73-godišnji princ Čarls (Charles), te njegov najstariji sin, 39-godišnji princ Vilijam (William).


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.