GENERALNI SEKRETAR NATO-A

Stoltenberg: Tursku trebamo posmatrati kao važnog saveznika

Svi zahtjevi za članstvo u NATO-u moraju biti jednoglasno prihvaćeni u 30-članom savezu

Jens Stoltenberg. AGENCIJE

A. O. / Anadolija

2.6.2022

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je da će se Sjevernoatlantski savez (NATO)  posvetiti zabrinutostima Turske u vezi sa zahtjevima Švedske i Finske za članstvo u alijansi.

- Kada saveznik Turske iznese zabrinutosti, onda moramo učiniti ono što uvijek radimo u NATO-u, a to je da sjednemo, bavimo se tim zabrinutostima i onda pronađemo jedinstven put naprijed - rekao je Stoltenberg novinarima u Bijeloj kući nakon sastanka sa američkim predsjednikom Džo Bajdenom (Joeom Bidenom).

Stoltenberg je dodao da su u bliskom kontaktu sa liderima Turske.


Blizak kontakt

- Upravo to radimo sada. U bliskom smo kontaktu sa Ankarom, sa tamošnjim političkim rukovodstvom. Razgovarao sam sa predsjednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoanom (Recepom Tayyipom Erdoganom) i također sam u veoma bliskom kontaktu sa Švedskom i Finskom - istakao je Stoltenberg.

Naglasio je da će sazvati sastanak sa visokorangiranim zvaničnicima Turske, Finske i Švedske uoči samita NATO-a 28. juna.

Osim toga, rekao je da Turska treba posmatrati kao "važnog saveznika", za kojeg je rekao da "doprinosi sigurnosti na mnogo različitih načina".


Ključna uloga

Stoltenberg je posebno pomenuo "stratešku geografsku poziciju" Turske koja graniči sa Irakom i Sirijom i njenu "ključnu ulogu" u borbi protiv terorističke organizacije ISIS.

Švedska i Finska su formalno podnijele zahtjev za ulazak u NATO 18. maja, što je odluka podstaknuta ruskim ratom protiv Ukrajine, koji je počeo 24. februara. Turska, dugogodišnja članica alijanse, izrazila je primjedbe na njihove kandidature za članstvo, kritizirajući te zemlje zbog toleriranja pa čak i podržavanje terorističkih grupa kao što su YPG/PKK i FETO.

Svi zahtjevi za članstvo u NATO-u moraju biti jednoglasno prihvaćeni u 30-članom savezu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.